Macron za Evropu koja se manje oslanja na Kinu i SAD

Kriza je otkrila našu zavisnost od drugih kontinenata da bismo došli do neke robe, rekao je Emmanuel Macron u televizijskom obraćanju naciji (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao je da ubrzava izlazak Francuske iz blokade izazvane korona virusom, ocijenivši da je kriza ojačala potrebu zemlje za većom ekonomskom nezavisnošću.

U televizijskom obraćanju naciji, Macron je obećao i da troškovi od 500 milijardi eura subvencija kompanijama tokom najgore krize od Drugog svjetskog rata neće platiti građani putem većih poreza, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Restoranima i kafićima u Parizu bit će dozvoljeno da se ponovo otvore od danas, rekao je, istog dana kada Francuska ukida ograničenja na granicama za građane zemalja Evropske unije.

Kriza nastala usljed pandemije korona virusa otkrila je koliko Francuska i ostatak Evrope zavise od lanaca snabdijevanja s Kinom i drugim zemljama, od mobilnih telefona do automobila, piše Reuters.

Pouka iz korona krize

“Ovo mučenje je otkrilo nedostatke i slabost: našu zavisnost od drugih kontinenata da bismo došli do neke robe”, rekao je francuski predsjednik u televizijskom obraćanju naciji.

“Želim da izvučemo neku pouku iz onoga što smo naučili”, rekao je Makron.

Prema njegovim riječima, jedini odgovor je izgradnja novog, snažnijeg ekonomskog modela, više rada i proizvodnje da se “ne bi oslanjali na druge”.

Kako navodi britanska agencije, od korona virusa u Francuskoj je umrlo više od 29.300 ljudi, što je natjeralo Macrona da odloži svoju reformu penzionog sistema.

Makron se također dotakao rasnih protesta koji potresaju svijet, rekavši da boja kože prečesto smanjuje mogućnost za napredovanje u Francuskoj i obećavši da će se boriti protiv diskriminacije.

Izvor: Agencije