Turisti nakon pandemije pohrlili u Veneciju

Stotinjak posjetitelja, domaćih i stranih, stajalo je u redu na 300 kvadratnih metara velikom Trgu svetoga Marka, ispred šaltera Duždeve palače (EPA)

Turisti su se u subotu, nakon četiri mjeseca pandemije, u većem broju vratili u Veneciju prilikom ponovnog otvaranja Duždeve palače, javlja France Presse, prenosi Fena.

Stotinjak posjetitelja, domaćih i stranih, stajalo je u redu na 300 kvadratnih metara velikom Trgu svetoga Marka, ispred šaltera Duždeve palače.

Hiljadu ulaznica rezervisano je putem interneta za taj dan kada se palača ponovo otvara za posjete, izvijestila je mjesna novinska agencija.

Opisujući taj nagli priliv, agencija Ansa piše o “navali” na Duždevu palaču.

“Bilo je onih koji od osam sati čekaju u redu i moram priznati da smo ih željno iščekivali”, rekla je za AFP Maria Cristina Gribaudi, predsjednica Fondacije za gradske muzeje u Veneciji.

Obavezno nešenje maski

“Jako smo uzbuđeni, kao prvog dana škole”, dodala je.

U palači je obavezno nošenje maske i posvuda su postavljena upozorenja o “držanju razmaka”. Sve dvorane su pod nadzorom kako bi se spriječilo okupljanje ljudi.

Nakon više mjeseci bez – ili gotovo bez – turista, ova je subota donijela naglu promjenu i u gradu je bila uobičajena gužva, kao i svakog vikenda u proljeće, prenosi Hina.

Veći broj posjetitelja mogao se vidjeti u uličicama oko Duždeve palače i mosta Rialto, a čuvene gondole i vaporetti s turistima opet su plovili kanalima.

Izvor: Agencije