Pelosi: Simboli u čast Konfederacije moraju biti uklonjeni

'Spomenici treba da budu otjelotvorenje naših najviših ideala kao Amerikanaca, izražavajući ono što jesmo i ono čemu težimo kao nacija', kaže Pelosi (EPA)

Predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi izjavila je da simboli u čast generala koji su se tokom američkog građanskog rata (1861-1865) borili na strani Konfederativnih Američkih Država moraju biti uklonjeni sa Capitol Hilla i iz vojnih baza Sjedinjenih Američkih Država.

“Njihova imena moraju da budu uklonjena iz tih baza i njihove statue moraju da odu sa Capitola. Američki narod zna da ta imena moraju da odu”, rekla je novinarima Pelosi, koja je funkcionerka Demokratske partije, prenosi Tanjug.

Tokom demonstracija koje u SAD-u traju otkako je bijeli policajac usmrtio Afroamerikanca Georga Floyda u Minneapolisu, na meti protivnika rasne diskriminacije našli su se i spomenici istaknutim predstavnicima Konfederacije u više američkih gradova, a zvaničnici nekih saveznih država razmatraju njihovo uklanjanje.

Najviši ideali

Iako ga u tome ne podržavaju ni svi predstavnici njegove Republikanske partije, američki predsjednik Donald Trump u srijedu je rekao da neće preimenovati vojne baze nazvane po generalima Konfederacije, navodi AP.

“Spomenici treba da budu otjelotvorenje naših najviših ideala kao Amerikanaca, izražavajući ono što jesmo i ono čemu težimo kao nacija. Spomenici ljudima koji su zagovarali surovost i varvarstvo… predstavljaju grotesknu uvredu za te ideale,” izjavila je ranije Pelosi, ističući da je Trump “jedini koji to još ne razumije”.

Separatistička konfederacija južnih država SAD-a, poražena strana u američkom građanskom ratu, bila je zagovornik ropstva.

Izvor: Agencije