Izvinjenje čelnika američke vojske jer je s Trumpom hodao do crkve

Za oficira u uniformi je to bila greška iz koje sam izvukao pouku, rekao je Milley (EPA)

Zapovjednik Združenog stožera američkih oružanih snaga, general Mark Milley, razgovarao je sa svojim suradnicima o mogućnosti podnošenja ostavke zbog sudjelovanja u Trumpovom slikanju s Biblijom u ruci.

General Milley se jučer ispričao zbog pojavljivanja u borbenoj uniformi te je dodao “nisam trebao biti tamo”. Do generalove isprike je došlo 10-tak dana od jednog sastanka u Ovalnom uredu oko korištenja aktivnih vojnih snaga za uvođenja reda na ulicama američkih gradova nakon izbijanja prosvjeda zbog ubojstva George-a Floyd-a, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Događaj od 1. juna stvorio je “percepciju da je vojska uključena u unutrašnju politiku”, kazao je general Milley u videu emitiranom na virtualnoj svečanosti dodjele diploma vojne akademije National Defense University, prenosi Hina.

“Nisam trebao biti tamo. Moja prisutnost u tom trenutkom i u tom okruženju stvorila je percepciju da je vojska uključena u unutrašnju politiku”, rekao je Milley.

“Za oficira u uniformi je to bila greška iz koje sam izvukao pouku i toplo se nadam da svi iz nje možemo naučiti”, dodao je.

Trump ljut

Ujutro 1. juna, prije nego je došlo do kontroverznog slikanja predsjednika Trumpa s Biblijom u ruci ispred crkve u blizini Bijele kuće, u Ovalnom uredu sastanak su imali predsjednik Trump, potpredsjednik Mike Pence, ministar odbrane Mark Esper, državni tužilac William Barr te general Mark Milley.

Trump je bio jako ljut zato što Nacionalna garda nije bila razmještena u glavnom gradu Washingtonu: “Moramo imati glavni grad pod kontrolom. Što možemo učiniti? Nije me briga ako postavite 10,000 pripadnika Nacionalne garde na ulice” – vikao je Trump.

General Milley, ministar Esper i državni tužilac Barr su bili protiv te ideje, ali ipak su ohrabrili guvernere saveznih država da aktiviraju Nacionalnu gardu. Predstavnici Pentagona su se nadali da će osigurati dovoljan broj pripadnika Nacionalne garde kako se ne bi morali uključili i aktivni vojnici.

Rastjerao demonstrante da bi prošao

General Milley se pripremao da ode u FBI-ovu komandu za odgovor na demonstracije kada je pozvan da dođe u Bijelu kuću. Na sebi je imao borbenu uniformu i nije bilo vremana da se presvuče. Morao je stati uz Trumpa i druge dužnosnike u vrtu Bijele kuće gdje predsjednik imao konferenciju za novinare na čijem je kraju Trump, na iznenađenje prisutnih, rekao da idu do obližnje crkve oko koje su bili okupljeni prosvjednici.

Ali, prije nego je predsjednik sa svitom došao do crkve, miroljubivi prosvjednici su nasilno rastjerani uz uporabu suzavca. General Milley nije znao da će se Trump slikati ispred crkve. Kada je to shvatio pokušao se izmaći od kamera ne želeći da američki građani steknu dojam da je glavni grad militariziran.

To je potvrdio i ministar obrane Mark Esper. Ali, bilo je kasno. Amerikanci su se pitali je li moguće da će aktivna vojska ustati protiv vlastitih građana? Desetak dana kasnije general Milley se ispričao američkoj javnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije