Video: Demonstranti u SAD-u srušili kip Kolumba i bacili ga u jezero

Širom svijeta održavaju se demonstracije nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda (Twitter)

Demonstranti protiv rasizma srušili su statuu Kristofera Kolumba u Richmondu, u Virginiji, a zatim je bacili u jezero.

Statua je oborena u manje od dva sata nakon što su se demonstranti okupili u gradskom parku i počeli uzvikivati da je treba srušiti.

Nakon što je figura Kolumba pomjerena s postolja uz pomoć nekoliko konopaca, postavljen je znak na kojem je pisalo “Kolumbo predstavlja genocid”.

Uklanjanje statua u Belgiji

U Antwerpenu je u utorak uklonjena 150 godina stara statua kralja Leopolda II, čije su snage zauzele Kongo u 19. stoljeću, gdje je provođen režim odgovoran za smrt miliona Afrikanaca.

Desetljećima su mnogi Belgijanci smatrali da je ta zemlja dovela “civilizaciju” u afričku regiju, a brojne ulice i parkovi nazvani su po njemu.

Međutim, posljednjih godina rastao je pritisak, pogotovo mladih Belgijanaca, da se zemlja suoči s kolonijalnom prošlošću.

Prošle sedmice statua u Antwerpenu zapaljena je.

Još jedna statua Leopolda, ona u Ghentu, prekrivena je crvenom bojom.

Tokom vikenda, na protestima u Briselu, neki demonstranti popeli su se na njegov kip i postavili zastavu Konga.

Do utorka navečer 65.000 ljudi potpisalo je peticiju za uklanjanje svih statua Leopolda II u zemlji.

Glasnogovornik gradonačelnika Antwerpena rekao je da se statua u tom gradu ne premješta zbog zahtjeva demonstranata nego zbog toga što bi oštećeni kip mogao ugroziti sigurnost u javnosti.

Dodao je da će biti u muzeju do daljnjeg, dok se ne popravi ili vrati na trg.

Srušen kip u Bristolu

Demonstranti u Velikoj Britaniji prošle sedmice srušili su statuu kontroverznog političara iz 17. stoljeća Edwarda Colstona i bacili je u rijeku.

Statua je u Bristolu stajala od 1895. i bila predmet brojnih rasprava posljednjih godina, a pokrenuta je i peticija za njeno uklanjanje.

Colston je pomogao da se razvije Bristol, ali je to činio pomoću svog bogatstva, stečenog i pomoću trgovine robljem.

Demonstranti su srušili spomenik pomoću konopaca, plesali oko njega i čak stali koljenom na njegov vrat, simulirajući način na koji je bijeli policajac prilikom hapšenja duže od osam minuta maltretirao Afroamerikanca Georgea Floyda.

Širom svijeta održavaju se demonstracije nakon Floydove smrti tokom policijskog hapšenja u SAD-u.

Floyd je umro 25. maja u Minneapolisu nakon intervencije policajca koji je gotovo devet minuta držao koljeno na njegovom vratu uprkos povicima da ne može disati.

Izvor: Agencije


Povezane

Kip trgovca robljem iz 18. stoljeća uklonjen je iz muzeja u Londonu. Dužnosnici kažu da više nije prihvatljiv za lokalno stanovništvo. Istovremeno, hiljade stanovnika Oxforda potpisali su peticiju kojom zahtijevaju uklanjanje još jednog spomenika na univerzitetu Oxford.

Published On 10 Jun 2020

Mnoge poznate ličnosti pojavile su se i govorile tokom sahrane ubijenog Afroamerikanca u Houstonu.

Published On 09 Jun 2020

George Floyd, Afroamerikanac čije je ubistvo podstaklo proteste širom SAD-a i svijeta, danas će biti sahranjen u Houstonu. Sve prati Ivica Puljić koji izvještava iz Washingtona.

Published On 09 Jun 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO