Video: Georgea Floyda policija tukla na zadnjem sjedištu

Četverica policajaca koja su sudjelovali u hapšenju Georgea Floyda dobili su otkaz i optuženi za ubistvo (Screenshot)

Jedan korisnik Instagrama postavio je snimak na kojem se vidi kako je policija tukla Afroamerikanca Georgea Floyda na zadnjem sjedištu policijskog automobila prije nego što je završio na betonu s licem prema tlu.

Na novim snimcima nadzornih kamera vidi se kako ga tuče nekoliko policajaca dok jedan čuva stražu, prenio je Tanjug.

Korisnik Instagrama koji je postavio snimak napisao je: “Sve se polako slaže. Upravo sam dobio ovaj novi snimak. Jedan čuva stražu, a ostali ga premlaćuju.”

Protesti širom SAD-a

Nenaoružani Afroamerikanac George Floyd preminuo je u Minneapolisu nakon što mu je tokom privođenja policajac klečao na vratu.

Njegova smrt izazvala je proteste od Washingtona do Los Angelesa, koji su iz mirnih demonstracija prerasli u nasilne.

U najmanje 15 država i Washingtonu intervenirali su pripadnici Nacionalne garde.

Izvor: Agencije


Povezane

Šestu noć zaredom širom Sjedinjenih Američkih Država, nastavljeni su protesti zbog smrti Afroamerikanca Georga Floyda, preminulog tokom policijskog privođenja. U nekoliko saveznih država proglašeno je vanredno stanje, a u pojedinim gradovima uveden je policijski sat. Nemiri nisu prestali nakon što je policajac priveden i optužen za ubistvo Floyda. 

Protesti protiv rasizma u Americi šire se i postaju nasiliniji. Počeli su kao mirni protesti protiv ubistva Georga Floyda, a sada se sve više čuju glasovi protiv policijske brutalnosti u SAD-u. Iz Washingtona izvještava novinar Al Jazeere Mike Hanna.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO