Odgođeni predsjednički izbori u Poljskoj

Izbori predviđeni za 10. maj neće biti održani (EPA)

Predsjednički izbori u Poljskoj koji su trebali biti održani u nedjelju, 10. maja, a kojih je opozicija zatražila odgodu zbog pandemije korona virusa, odgođeni su i još se ne zna kada će biti održani, rekli su u srijedu navečer predsjednik stranke na vlasti Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski i njegov koalicijski partner Jaroslaw Gowin.

Izbori predviđeni za 10. maj neće biti održani i predsjednica donjeg doma objavit će “prvi mogući datum” za nove izbore, rekla su Kaczynski i Gowin u zajedničkoj izjavi na Twitteru.

Nisu rekli ništa o tome kada bi to moglo biti.

Po Ustavu i nedavno donesenom zakonu izbori bi mogli biti organizirani 17. ili 23. maja, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

PiS je htio organizirati izbore čim prije kako bi, tvrde analitičari, zagarantovao pobjedu predsjednika na odlasku Andrzeja Dude koji je bio član PiS-a.

Lijeva i centristička opozicija oštro su kritizirali PiS-ovo stajalište zbog javnozdravstvenih razloga u prilikama epidemije. PiS je uzvratio prijedlogom o dopisnom glasovanju svih birača.

Sukob oko datuma održavanja izbora

Kaczynski i Gowin su imali različita mišljenja o datumu izbora. Gowin, predsjednik manje stranke Porozumjenie (Sloga) nije bio za održavanje izbora 10. maja,  a Kaczynski jest. 

Taj sukob se ne spominje u njihovoj izjavi.

“Predsjednica Sejma objavit će prvi mogući datum novih predsjedničkih izbora”, dodaje se u izjavi. 

Dvije stranke dodaju da će se izbori provesti dopisnim putem i da Gowinova stranka najavljuje podršku zakonu kojim se utvrđuju uvjeti za dopisno glasovanje, ali u dogovoru s PiS-om ujedno predlaže njegove izmjene.

Tako je koalicija na vlasti uspjela izbjeći sukob zbog kojeg je mogla izgubiti većinu. Gowinova stranka Sloga ima 18 zastupnika u Sejmu, donjem domu parlamenta, gdje konzervativna većina ima tek 235 od 460 zastupničkih mjesta. 

Izvor: Agencije


Povezane

Evropska komisija poručila je da Poljska mora da garantuje fer i slobodne izbore, nakon insistiranja vladajuće stranke da predsjedničke izbore održi 10. maja. Još nije izvjesno da li će izbori biti održani, jer prijedlog treba podršku oba doma poljskog parlamenta. Opozicija i dio građana smatraju da je problematična najava o glasanju isključivo putem pošte, ali […]

Published On 06 May 2020

Stranka ekstremne desnice PiS (Pravo i pravednost, polj. Prawo i Sprawiedliwość) pokrenula je krizu u Poljskoj. Od kada je osvojila predsjedničke i parlamentarne izbore 2015. godine, ta stranka provodi radikalan politički program „Dobra promjena“ zasnovan na katoličkim i nacionalističkim principima. Stranka ima potencijal da izgura državu iz Evropske unije i pritom razori evropsku demokratsku zajednicu. Kroz […]

Published On 28 Jan 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO