Pale cijene nafte zbog eskalacije napetosti između SAD-a i Kine

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,59 posto nižoj cijeni, 31,96 dolara (EPA)
Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,59 posto nižoj cijeni, 31,96 dolara (EPA)

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 35 dolara nakon eskalacije napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, dvije najveće svjetske ekonomije i potrošača nafte, javlja agencija Anadolija.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je za 1,52 posto u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 34,21 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,59 posto nižoj cijeni, 31,96 dolara.

Turska agencija podsjeća da je Zastupnički dom američkog Kongresa prethodno usvojio zakon o pitanju zajednica Ujgura koji poziva na sankcije protiv zvaničnika u Kini odgovornih za kršenje ljudskih prava Ujgura u autonomnoj regiji Xinjiang.

Zakon je upućen u Bijelu kuću na potpis ili veto predsjednika Donalda Trumpa.

Američko Ministarstvo trgovine 23. maja nametnulo je sankcije i za devet kineskih ustanova i kompanija zbog kršenja ljudskih prava Ujgura.

Ograničenja prilikom pristupa američkoj tehnologiji

Kako je saopćeno, “na listu sankcija uvršteni su Naučni institut za forenzičke nauke pri Ministarstvu sigurnosti Kine i osam kineskih kompanija. U okviru sankcija, ov ih devet društava bit će izloženo novim ograničenjima prilikom pristupa američkoj tehnologiji.”

Naglašeno je da će se ta društva suočiti sa strogim pravilima prilikom kupovine američkih proizvoda.

Američko Ministarstvo trgovine nametnulo je sankcije za još 24 ustanove i organizacije sa sjedištem u Kini “zbog učešća u aktivnostima koje nisu u skladu s interesima nacionalne sigurnosti ili vanjske politike SAD-a”.

Odnosi između SAD-a i Kine dodatno su pogoršani kada su američki predsjednik Donald Trump i državni sekretar Mike Pompeo početkom maja iznijeli tvrdnje da je korona virus nastao u laboratoriji u Wuhanu. Kineska vlada demantirala je navode, poručujući da je to pitanje politizirano.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO