Kineski zdravstveni čelnik: Kritike prihvatamo s poniznošću

„Kod takve velike epidemije u Kini i svijetu normalno je dobivati kritike javnosti“, kazao je Gao Fu (EPA)

Direktor kineskog centra za kontrolu i prevenciju zaraze je rekao da su javne kritike upravljanja izbijanjem korona virusa razumljive, no branio je odgovor Pekinga na tu krizu, prenosi Hina.

„Kod takve velike epidemije u Kini i svijetu normalno je dobivati kritike javnosti“, kazao je Gao Fu na marginama godišnje sjednice kineske Narodne skupštine.

„Prihvaćamo ih s poniznošću“, dodao je.

Države poput SAD-a i Australije kritizirale su Peking zbog netransparentnosti u ranim danima pandemije. Kina je te optužbe prozvala apsurdnima.

Gao je rekao kako centar za kontrolu zaraze mora poboljšati svoje mehanizme za izvještavanje o epidemiji, no ocijenio je da je usprkos slabostima koje je ta agencija pokazala u ranim danima epidemije odgovor Kine bio „dobar“ u odnosu na druge države.

Utrka u razvijanju vakcine

Istaknuo je i kako kineski znanstvenici još uvijek ne uspijevaju utvrditi kako je virus prešao na ljude, dodavši kako se nada „da će javnost naučnicima dati još vremena da razumiju taj virus“.

Utrku u razvijanju vakcine i lijekova među državama Gao je nazvao „pozitivnom“.

„Kina pregovara s raznim državama o saradnji na istraživanju i razvoju vakcine“, zaključio je.

Kina od marta bilježi snažan pad lokalne zaraze. Broj potvrđenih slučajeva u zemlji zasad je na 82.971, s 4.634 smrtnih ishoda.

Izvor: Agencije