Jordanski kralj upozorio Izrael na mogućnost sukoba u slučaju aneksije

Abdullah II odbio je reći hoće li eventualna aneksija ugroziti mirovni sporazum Jordana i Izraela (EPA)

Kralj Jordana Abdullah II upozorio je danas Izrael na opasnost od velikog međusobnog sukoba ako Izrael anektira velike dijelove okupirane Zapadne obale.

“Ako Izrael stvarno anektira Zapadnu obalu u julu, to će dovesti do velikog sukoba s Hašemitskom Kraljevinom Jordan”, rekao je Abdullah II za njemački magazin Spiegel, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Izrael je najavio da će anektirati jevrejska naselja i dolinu Jordana, što bi moglo izazvati propast mirovnog procesa, koji je dugo u zastoju, i onemogućiti osnivanje palestinske države.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu približio se aneksiji zahvaljujući sporazumu o formiranju “vanredne vlade nacionalnog jedinstva” nakon godinu i po političke blokade.

Abdullah II, čija je zemlja blizak saveznik Zapada i jedna od samo dvije arapske zemlje koje su potpisale mirovni sporazum s Izraelom, rekao je da “čelnici koji se zalažu za rješenje po modelu jedne umjesto dvije države ne shvataju šta će to značiti”.

“Šta će se dogoditi ako Palestinska nacionalna samouprava propadne? Bit će više haosa i ekstremizma u regiji”, kazao je jordanski kralj.

‘Ne smije se primjenjivati zakon jačeg’

Odbio je reći hoće li eventualna aneksija ugroziti mirovni sporazum Jordana i Izraela.

Dodao je da ne želi prijetiti, ali da se “razmatraju sve opcije” i da se njegova zemlja slaže s mnogim državama u Evropi i svijetu u tome da “zakon jačeg” ne bi trebalo primjenjivati na Bliskom istoku.

Dok se veći dio međunarodne zajednice protivi aneksiji, upravo to predviđa bliskoistočni mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji su Palestinci odbacili.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije danas diskutiraju o tome šta bi mogli preduzeti kao odgovor na moguću izraelsku aneksiju dijelova Zapadne obale.

EU rutinski osuđuje širenje jevrejskih naselja i istupa protiv aneksije, ali se ne očekuje bilo kakav jači potez, kao što je uvođenje sankcija, što je potvrdio i šef evropske diplomatije Josep Borrell, rekavši u ponedjeljak da su daleko čak i od razgovora o sankcijama.

Izvor: Agencije