Grenell optužuje Njemačku da podriva solidarnost NATO-a

Neki stručnjaci smatraju da stil Richarda Grenella više liči na maltretiranje, nego na pregovaranje (EPA)
Neki stručnjaci smatraju da stil Richarda Grenella više liči na maltretiranje, nego na pregovaranje (EPA)

Američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell prozvao je njemačke socijaldemokrate (SPD) zbog rasprave u vezi postavljanja američkog nuklearnog oružja u zemlji i doveo u pitanje posvećenost Berlina obvezama u NATO-u, prenosi agencija Beta.

Tjedan nakon što je Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) ponovno otvorila raspravu u vezi s američkim nuklearnim oružjem postavljenim u Njemačkoj Grenell je priopćio svoje mišljenje o tome u autorskom tekstu za njemački Die Welt.

U tekstu je ukazao na kontinuiranu važnost NATO-a s obzirom na prijetnje koje dolaze od Rusije, Kine i Sjeverne Koreje te istaknuo ulogu NATO-a u nuklearnom odvraćanju za očuvanje mira.

Međutim, prema njegovim riječima, Njemačka “umanjuje solidarnost i tako potkopava nuklearno odvraćanje NATO-a”, prenosi Beta, pozivajući se na Euractiv Njemačka.

Dio SPD-a želi raspravu o ulozi Njemačke

Grenell se oglasio nakon što je čelnik SPD-a u Bundestagu Rolf Muetzenich u intervjuu za Tagesspiegel ranije ovog mjeseca zahtijevao da Njemačka “isključi postavljanje američkog nuklearnog oružja u budućnosti”.

Neki njegovi stranačke kolege, uključujući ministra vanjskih poslova Heika Maasa, povukli su tu izjavu.

Međutim, ostali političari iz SPD-a, uključujući supredsjedavajućeg Norberta Walter-Borjansa, žele da se razgovara o ulozi Njemačke u nuklearnoj strategiji NATO-a, izvijestio je Euractiv Njemačka, kako prenosi Beta.

Za Grenella je takva rasprava neprihvatljiva. Umjesto toga zahtijeva da “njemačko političko vodstvo, posebno oni iz SPD-a, jasno kažu da Savezna Republika poštuje obveze [prema NATO-u] i stoji uz svoje saveznike”.

To nije prvi put da Grenell iznosi zahtjeve Njemačkoj u vezi s obvezama u NATO-u.

Prijetnje i pozivi

Otkad je u svibnju 2018. postao veleposlanikom SAD-a u Berlinu, stalno poziva Njemačku da za obranu izdvaja dva posto BDP-a, kako je predviđeno za članice NATO-a.

U kolovozu 2019. zaprijetio je povlačenjem dijela američkih snaga iz Njemačke ne ispuni li Berlin tu obvezu.

Zbog beskompromisnog tona i percepcije da se miješa u unutarnje poslove Njemačke Grenell nije popularan među njemačkim političarima i u javnosti, prenosi Beta.

Inače, osim toga što je veleposlanik SAD-a u Njemačkoj, Grenell je istodobno i specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za pregovore Srbije i Kosova te vršitelj dužnosti direktora nacionalne obavještajne službe.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO