Francuska za snažan odgovor EU-a na aneksiju Zapadne obale

Palestinci su izrazili ljutnju zbog planova Izraela da dodatno učvrsti svoju vlast nad zauzetom zemljom (EPA)

Francuska od partnera u Evropskoj uniji traži da razmotre snažan odgovor Izraelu ako ta zemlja nastavi sa de facto aneksijom dijelova okupirane Zapadne obale, rekla su tri diplomata iz EU-a.

Belgija, Irska i Luksemburg, također žele raspraviti mogućnost kaznenih ekonomskih mjera na sastanku ministra vanjskih poslova članica EU-a u petak, rekle su diplomate agenciji Reuters, prenosi Hina, no, za pokretanje kolektivne akcije potreban je pristanak svih država članica.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da će u julu njegova vlada početi razmatrati širenje suvereniteta Izraela na jevrejska naselja i dolinu Jordana na Zapadnoj obali, kako je izneseno u mirovnom planu za Bliski istok predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Palestinci su izrazili ljutnju zbog planova Izraela da dodatno učvrsti svoju vlast nad zemljom zauzetom u bliskoistočnom ratu 1967, teritorijom koji traže za svoju državu. 

‘Aneksija protivna međunarodnom zakonu’

Diplomate EU-a nisu navele pojedinosti o tome kakve bi kaznene mjere mogle razmatrati članice Unije kako bi pokušale odvratiti Izrael od tog poteza.

Prema proceduri, vlade EU-a bi trebale zatražiti od Komisije i Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) da pripreme listu opcija.

S odgovorom bi se trebale složiti sve članice a najbliže saveznice Izraela Češka i Mađarska mogle bi blokirati pripremu takvih mjera.

Glasnogovornik EU-a u ponedjeljak je odbio komentirati interne rasprave ali je rekao da je „aneksija protivna međunarodnom zakonu i ako se nastavi prema aneksiji EU će odgovarajuće djelovati“. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO