Saudijska Arabija utrostručila poreze zbog COVID-a 19

Nove mjere najvećeg proizvođača nafte drastične su jer je cijena tog energenta u martu prepolovljena (EPA)
Nove mjere najvećeg proizvođača nafte drastične su jer je cijena tog energenta u martu prepolovljena (EPA)

Saudijska Arabija u ponedjeljak je objavila da je utrostručila poreze na osnovne proizvode, podigavši ih na 15 posto, i smanjila troškove za velike državne projekte za 26 milijardi dolara, suočavajući se s ekonomskim posljedicama pandemije novog korona virusa i niskih cijena nafte.

Rijad je najavio da će povećati porez na dodanu vrijednost s pet na 15 posto od jula, kao odgovor na probleme koje je izazvala mala potražnja za naftom, zajedno s obustavom lokalne ekonomske aktivnosti zbog satnica i zastoja širom Kraljevine i neočekivanih dodatnih troškova za zdravstvo.

Prema najavama iz Ministarstva finansija, građani Saudijske Arabije također će izgubiti bonus dodatak za troškove života, koji postoji od 2018. i koji je državu koštao 13,5 milijardi dolara godišnje, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Nove mjere najvećeg proizvođača nafte veoma su drastične jer je cijena tog energenta u martu prepolovljena, što signalizira da bi i susjedne zemlje mogle ove godine nametnuti više poreze.

Međunarodni monetarni fond (IMF) predviđa da će svih šest arapskih država ove godine biti u ekonomskoj recesiji.

Izvlačenje iz deviznih rezervi

U prvom kvartalu 2020. u Saudijskoj Arabiji prihodi države smanjeni su za 22 posto u odnosu na isti period prošle godine, a prihodi od nafte za 24 posto.

Da bi pokrila deficit, Saudijska Arabija izvukla je 26,8 milijardi dolara iz deviznih rezervi, a prognozira se da će devizne rezerve na kraju 2021. pasti ispod 375 milijardi dolara, u odnosu na 488 milijardi dolara krajem 2019.

Poput drugih zemalja, Saudijska Arabija borila se da zaustavi širenje korona virusa, a neke od mjera bile su i zatvaranje džamija i uvođenje policijskog sata u većim gradovima.

Dosad je u toj državi približno 39.000 zaraženih, a 246 ljudi umrlo je od posljedica zaraze.

Izvor: Agencije


Povezane

Smrt istaknutog plemenskog vođe u Saudijskoj Arabiji ukazala je na napetosti vezane za novi kraljevski projekt gradnje grada iz snova. Sigurnosne snage su prije tri sedmice ubile Abdul Rahima Al-Hwaitija nakon što je odbio napustiti svoj dom kako bi napravio mjesto za planirani grad, koji će se zvati NEOM.

Sporazum o smanjenju proizvodnje nafte, koji su postigli najveći svjetski proizvođači, stupa na snagu danas. U aprilu je zabilježen nagli pad cijena nafte izazvan drastičnim padom potražnje zbog pandemije korona virusa. No, prema nekim informacijama ovaj sporazum je postignut nakon što je Donald Trump navodno izvršio pritisak na Saudijsku Arabiju.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO