Saudijska Arabija utrostručila poreze zbog COVID-a 19

Nove mjere najvećeg proizvođača nafte drastične su jer je cijena tog energenta u martu prepolovljena (EPA)

Saudijska Arabija u ponedjeljak je objavila da je utrostručila poreze na osnovne proizvode, podigavši ih na 15 posto, i smanjila troškove za velike državne projekte za 26 milijardi dolara, suočavajući se s ekonomskim posljedicama pandemije novog korona virusa i niskih cijena nafte.

Rijad je najavio da će povećati porez na dodanu vrijednost s pet na 15 posto od jula, kao odgovor na probleme koje je izazvala mala potražnja za naftom, zajedno s obustavom lokalne ekonomske aktivnosti zbog satnica i zastoja širom Kraljevine i neočekivanih dodatnih troškova za zdravstvo.

Prema najavama iz Ministarstva finansija, građani Saudijske Arabije također će izgubiti bonus dodatak za troškove života, koji postoji od 2018. i koji je državu koštao 13,5 milijardi dolara godišnje, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Nove mjere najvećeg proizvođača nafte veoma su drastične jer je cijena tog energenta u martu prepolovljena, što signalizira da bi i susjedne zemlje mogle ove godine nametnuti više poreze.

Međunarodni monetarni fond (IMF) predviđa da će svih šest arapskih država ove godine biti u ekonomskoj recesiji.

Izvlačenje iz deviznih rezervi

U prvom kvartalu 2020. u Saudijskoj Arabiji prihodi države smanjeni su za 22 posto u odnosu na isti period prošle godine, a prihodi od nafte za 24 posto.

Da bi pokrila deficit, Saudijska Arabija izvukla je 26,8 milijardi dolara iz deviznih rezervi, a prognozira se da će devizne rezerve na kraju 2021. pasti ispod 375 milijardi dolara, u odnosu na 488 milijardi dolara krajem 2019.

Poput drugih zemalja, Saudijska Arabija borila se da zaustavi širenje korona virusa, a neke od mjera bile su i zatvaranje džamija i uvođenje policijskog sata u većim gradovima.

Dosad je u toj državi približno 39.000 zaraženih, a 246 ljudi umrlo je od posljedica zaraze.

Izvor: Agencije