WHO: Prerano za ublažavanje mjera u Evropi

WHO je negirao da je organizacija snažno fokusirana na Kinu (EPA)
WHO je negirao da je organizacija snažno fokusirana na Kinu (EPA)

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu opisao je epidemiju korona virusa u Evropi kao “vrlo zabrinjavajuću” i zatražio od vlada da dobro razmisle prije olakšavanja mjera kojima se sprečava širenje virusa.

“Nije trenutak da se ublaže mjere. Vrijeme je da se još jednom udvostruče ili utrostruče naši kolektivni napori prema eliminaciji [virusa], uz podršku cijelog društva”, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Evropu, na virtualnom brifingu.

Situaciju u Evropi ocijenio je “vrlo zabrinjavajućom”, dodajući da je još “dug put u tom maratonu”, u kojem treba pobijediti virus, prenosi Hina.

Bruce Aylward, visoki savjetnik direktora WHO-a, koji se vratio iz Španije, jedne od najgore pogođenih država, kazao je da je prerano govoriti o optimizmu, ali da se epidemija “definitivno usporava”.

Također, WHO je negirao da je organizacija snažno fokusirana na Kinu i dodao da akutna faza pandemije nije vrijeme za smanjivanje sredstava, nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da je WHO davao loše savjete i zaprijetio rezanjem doprinosa.

‘Nije vrijeme za smanjivanje finansiranja’

Sjedinjene Američke Države najviše uplaćuju u blagajnu WHO-a.

“Još smo u akutnoj fazi pandemije i nije vrijeme za smanjivanje finansiranja”, rekao je Kluge na pitanje o Trumpovoj izjavi.

Aylward je branio i odnose WHO-a i Kine, pojasnivši da je saradnja s vlastima u Pekingu bila važna za razumijevanje epidemije, koja je počela u kineskom Wuhanu.

“Bilo je ključno u ranom razdoblju pandemije imati pristup svemu što je moguće, doći na mjesto događaja i sarađivati s Kinezima kako bi se to shvatilo”, naglasio je.

Trump je u utorak optužio WHO da je preblizak Kini i da loše vodi pandemiju korona virusa te zaprijetio da SAD više neće učestvovati u finansiranju te organizacije.

Izvor: Agencije


Povezane

U SAD-u rekordan broj umrlih. 1.923 osobe preminule su u 24 sata. Predsjednik Donald Trump kritizirao je Svjetsku zdravstvenu organizaciju zbog reakcije na pandemiju korona virusa. Optužio ju je za naklonjenost Kini i zaprijetio obustavom financiranja. Jeremy Konyndyk je stručnjak za javno zdravstvo, koji je za američku vladu sastavio smjernice o tome kako reagirati na […]

U SAD-u rekordan broj umrlih. 1.923 osobe preminule su u 24 sata. Predsjednik Donald Trump kritizirao je Svjetsku zdravstvenu organizaciju zbog reakcije na pandemiju korona virusa. Optužio ju je za naklonjenost Kini i zaprijetio obustavom financiranja.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO