Orban protjeruje iranske studente, optužuje ih da šire virus

U Mađarskoj je do sada registrirano blizu 1.600 slučajeva zaraženih i 134 preminule osobe od posljedica korona virusa (EPA)

Mađarska će protjerati 14 iranskih državljana optuženih da su prekršili pravila ponašanja u suzbijanju korona virusa.

Odluku mađarske Vlade kritizirale su vlasti iz Teherana te mađarski Helsinški Komitet, koji optužuje premijera Viktora Orbana da je “zatvorio pravnu državu u karantin”, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Svi Iranci studiraju u Mađarskoj, neki imaju i stipendije mađarske Vlade, ali su se – prema riječima potpukovnika mađarske policije Roberta Kissa – “ponašali potpuno asocijalno i nasilnički”.

Dvojicu iranskih studenata sam Orban je ranije označio kao osobe koje su donijele korona virus u Mađarsku.

U nekoliko posljednjih sedmica provladini mediji su vodili kampanju protiv njih, a Orban je pojavu Covida-19 u Mađarskoj povezao sa “strancima, među kojima se ona širi kao i kod migranata”.

Odluku mađarske Vlade Iran je ocijenio kao “duboko razočaravajuću”, a mađarski Helsinški Komitet smatra da su protjerivanja “politički motivirana”.

Podrška Trumpovim potezima

Mađarska se, poslije 2015. godine i nuklearnog sporazuma Irana s velikim silama, približila Teheranu i u tom periodu udvostručila broj stipendija za iranske studente.

Istovremeno je s Iranom potpisan sporazum o nuklearnoj saradnji.

Agencija AFP prenosi izjavu neimenovanog zapadnog diplomate koji tvrdi da je Orban počeo hladiti odnose s Teheranom od kada je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma.

Orban je bio jedini državnik iz država Evropske unije koji je javno izražavao želju da Trump pobijedi u trci za predsjednika SAD-a.

U Mađarskoj je do sada registrirano blizu 1.600 slučajeva zaraženih korona virusom i 134 preminule osobe od posljedica bolesti Covid-19 koju izaziva novi virus.

Izvor: Agencije