Intenziviranje borbi u Libiji u vrijeme pandemije

Vlada koju priznaje UN optužila je Haftarove snage da se svete stanovništvu Tripolija pošto su izgubili kontrolu nad priobalnim gradovima Sorman i Sabrata (EPA)
Vlada koju priznaje UN optužila je Haftarove snage da se svete stanovništvu Tripolija pošto su izgubili kontrolu nad priobalnim gradovima Sorman i Sabrata (EPA)

Borbe sukobljenih strana u Libiji intenzivirane su posljednjih dana dok raste strah od posljedica širenja korona virusa u državi u kojoj su skoro desetogodišnji sukobi uništili medicinsku infrastrukturu, prenosi agencija Beta pozivajući se na Radio Slobodnu Evropu (RSE).

Mediji koje citira RSE navode da sukobe podstiču vanjske sile, ali i odsustvo snažne američke politike koje je omogućilo Rusiji da bude ključni igrač u Libiji. Snage pobunjenog generala Khalife Haftara zasule su raketama Tripoli u utorak pošto su ih borci lojalni Vladi nacionalnog jedinstva (GNA) protjerali iz niza gradova zapadno od prijestolnice, navodi agencija AFP.

Vlada nacionalnog jedinstva koju priznaje UN optužila je Haftarove snage da se svete stanovništvu Tripolija pošto su u ponedjeljak izgubili kontrolu nad priobalnim gradovima Sorman i Sabrata, kao i nad nekoliko mjesta unutar kopna.

Ponižavajući udarac

Libija je u skoro decenijskom sukobu otkada je svrgnut i ubijen Muammer Gaddafi 2011. u pobuni koje su podržale zapadne sile, podsjeća AFP. Iz UN-a navode da su stotine ljudi ubijene, dok je više od 200.000 raseljeno otkad je Haftar pokrenuo ofanzivu na Tripoli prošle godine.

Poslije protjerivanja iz gradova zapadno od prijestolnice Haftarova tzv. Libijska nacionalna armija (LNA) prvi put je u defanzivi otkad je krenula na Tripoli prije godinu dana, piše Times uz ocjenu da je Haftar, kojeg podržava Rusija, pretrpio značajan poraz.

Poraz je, kako ističe Times, ponižavajući udarac za Haftara koji je neko vrijeme davao utisak da je nezaustavljiv, nakon što je od početka svojih operacija prije pet godina zauzeo istok i veći dio juga Libije.

Pored Rusije, Haftara godinama podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat smatrajući da je u skladu sa „njihovim naporima u borbi protiv političkog islama i Muslimanske braće širom Bliskog istoka“, navodi britanski list, dodajući da su grupe i milicije povezane s Braćom među glavnim podržavaocima Vlade u Tripoliju.

Manjak osoblja

Libija je suočena s velikim manjkom medicinskog osoblja i opreme za sprječavanje širenja bilo koje bolesti, a posebno pandemije COVID-19, dok oružje i dalje pristiže u tu zemlju, ukazuje Washington Post.

Sjedinjene Američke Države, UN i druge zemlje tražile su od sukobljenih strana „humanitarnu pauzu“ da se spriječi širenje korona virusa, ali se čini da su obje strane odlučne iskoristiti međunarodni fokus na pandemiju i pokušavaju dobiti više teritorija, ocjenjuje američki list i ukazuje da su se poslije početnog dogovora o „pauzi“ vratile borbama u roku od nekoliko dana.

Zvaničnici UN-a kažu da Libiji nedostaju izolacione jedinice, laboratorijska oprema za testove, zaštitna oprema i obučeni zdravstveni radnici.

Od Covid-19 u Libiji je do srijede, prema zvaničnim podacima, umrla jedna osoba, dok je 35 zaraženo.

Izvor: Agencije


Povezane

Međunarodno priznata vlada sa sjedištem u Tripoliju poručuje da pod kontrolom drži zapadnu libijsku obalu. Njene snage su, od ratnog vođe Khalife Haftara, preuzele kontrolu nad nekoliko gradova u toj oblasti. Sada se pripremaju za ofanzivu na zračnu bazu Wutija, južno od Tripolija.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO