‘Spasioca’ Trumpa demantiraju vlastite izjave i potezi

Čak se i za Trumpove standarde posljednji brifing izdvajao po žestini (EPA)

Epidemija usporava, vidljivi su rezultati. Zahvaljujući našim naporima, svakog dana ostvaruje se napredak, ali naša zemlja nije bila dovoljno spremna za ovu krizu. Svi ćemo izvući pouku.”

Ove riječi nikad nećete čuti od američkog predsjednika Donalda Trumpa. To je izgovorio francuski predsjednik Emmanuel Macron u televizijskom obraćanju naciji.

Kad je riječ o Trumpu, on je kritiziranjima, sarkazmom i videosnimkama, u stilu izborne kampanje, iskoristio dnevno obraćanje javnosti o korona virusu da agresivno brani svoje odgovore na pandemiju, potvrdivši da je prethodni izlazak pred kamere, kada je bio pomirljiv i suzdržan, bio za jednokratnu uporabu.

U novom istupu pokušao je, ponovno, obrnuti stvar u svoju korist, napadajući sve i svakoga tko mu je pao na pamet, a medije ponajviše, uz tvrdnju da je upravo on prvi reagirao na korona virus, spasivši tako stotine tisuća života. To bi mu možda i prošlo da ovo nije digitalno doba, u kojem se sve snima i dokumentira za nekoliko sekundi.

Ostaju zauvijek njegove izjave u umanjivanju opasnosti od pogubne zaraze i spore reakcije na širenje virusa u samom početku. Postoje dokazi nasuprot njegovim tvrdnjama da je on “spasilac”, koje će proći kod onih koji ga ideološki podržavaju. No, neće mu oni donijeti pobjedu na izborima u studenom nego neovisni glasači, koji nisu imuni na njegove grijehe.

Sat vremena iskaljivanja frustracije

U vrijeme kad je već 23.000 američkih građana umrlo, gotovo sat vremena Trump je iskaljivao frustraciju nakon medijskih zapisa tijekom vikenda da su njegovi zdravstveni dužnosnici krajem siječnja i početkom veljače upozoravali da treba uvesti agresivno društveno distanciranje i testiranje, mjere koje je Trump poduzeo tek nekoliko tjedana kasnije, što je bilo ključno za širenje korona virusa.

Čak se i za Trumpove standarde posljednji brifing izdvajao po žestini. Umjesto da počne sa činjenicama u vezi s posljednjim odgovorima na virus predsjednik je prvo predstavio dr. Anthonyja Faucija, vodećeg medicinskog stručnjaka, koji je pred kamerama rekao da je predsjednik uglavnom poslušao sve što su mu stručnjaci preporučili, preuzimajući tako dio krivnje za kasno reagiranje na sebe.

Trump je nekoliko sati ranije podupro poziv za smjenu Faucija da bi kasnije rekao da to nije istina. A jest istina i dokaz je na njegovom računu na Twitteru.

“Sve što smo učinili bilo je u redu”, rekao je Trump optužujući vodeće američke, pa i svjetske medije, poput New York Timesa, Washington Posta, Associated Pressa, CNN-a, CBS-a i ABC-ja, da šire lažne vijesti.

Sada zamislite nekoga tko je zaražen korona virusom i tko gleda izljeve bijesa i samoljublja predsjednika države, očajnički pokušavajući doći do informacije kako se njemu, oboljelom čovjeku, može pomoći da preživi, a njegovoj obitelji da plati stan i hranu. Nijednom od njih Trump se nije obratio niti mu pružio barem riječi utjehe.

Ko odlučuje: Trump ili guverneri?

Trump je inzistirao na tomu da, prema njegovim riječima, ima totalni autoritet da nametne odluke o otvaranju zemlje, a ne guverneri saveznih država, koji se u međuvremenu samoorganiziraju i prave regionalne koalicije u zajedničkom pristupu polaganoj normalizaciji života.

“Oni ne mogu ništa učiniti bez odobrenja predsjednika Sjedinjenih Američkih Država”, kaže Trump.

Kad je upitan koje mu odredbe iz Ustava daju prava poništiti odluku nekog guvernera o tomu hoće li se neka savezna država otvoriti ili ne, predsjednik odgovara “mnoge odredbe”, ne navodeći nijednu. Trumpova tvrdnja zasad ima malo ili nikakvog utjecaja na mnoge guvernere.

Tako prvi čovjek Pennsylvanije, Tom Wolf, kaže: “Mislim da mi vjerojatno imamo primarnu odgovornost za otvaranje i normalizaciju.”

Guverneri Pennsylvanije, New Yorka, New Jerseyja, Connecticuta, Delawarea, Massachusettsa i Rhode Islanda dogovorili su formiranje zajedničkih odbora predstavnika javnog zdravstva, ekonomskih stručnjaka i predstavnika vlasti.

Na zapadnoj obali guverneri Kalifornije, Oregona i Washingtona također imaju zajednički pristup ekonomskom otvaranju, koji nazivaju Pakt zapadnih država. “Naše će savezne države biti učinkovite jedino ako radimo zajedno”, navodi se u zajedničkom priopćenju, uz opasku da će se akcije poduzimati na temelju “činjenica, dokaza i znanosti”.

Neobavezujuće smjernice

Bijela kuća ranije je objavila neobvezujuće smjernice za ponašanje građana tijekom zaraze, koje istječu krajem mjeseca, ali odluke o ostajanju kod kuća bile su donesene od guvernera, svaka savezna država za sebe.

Suprotstavljene odluke između Bijele kuće i guvernera mogu dovesti vlasnike i zaposlenike mnogih kompanija, malih i velikih, u neodrživ položaj u pokušajima da odluče koji razinu vlasti da slušaju kada dođe vrijeme za ponovno otvaranje i povratak na posao.

Nekoliko je guvernera jasno stavilo do znanja da ne namjeravaju dopustiti normalizaciju života u svojim saveznim državama dok stručnjaci i podaci s terena ne sugeriraju da je to sigurno učiniti. Naglašavaju da su njihove sudbine određene geografijom.

“Realnost je da virus ne mari za granice, pa tako neće ni naš odgovor”, izjavila je guvernerka Rhode Islanda Gina Raimondo.

S druge strane, guverner Texasa Greg Abbott želi blisko surađivati s Bijelom kućom u vezi s otvaranjem gospodarstva.

Izvor: Al Jazeera