Australski ministar dao ostavku zbog kršenja karantina

Policija je kaznila Harwina s 1.000 dolara zbog kršenja javnog zdravstvenog reda, ali je pod političkim pritiskom dao i ostavku (EPA)

Don Harwin, ministar kulture Novog Južnog Velsa, podnio je ostavku nakon što se razotkrilo da živi u svojoj vikendici na moru uprkos zabranama da se ne putuje osim u slučaju nužde, javlja dpa.

Policija je, također, vozačima naplaćivala hiljade dolara kazni zbog kršenja karantina prvog dana uskršnjeg vikenda, prenosi Hina.

Harwin je podnio ostavku nakon što su ga novinari fotografirali kako kupuje odjeću i živi u svojoj vikendici umjesto da ostane u svom gradskom stanu, čime je prekršio zakon o karantinu.

Premijer Scott Morrison apelirao je na sve Australce da ostanu kod kuće i ne putuju u svoje vikendice kako bi se zaustavilo širenje bolesti COVID-19.

Kršenje pravila

Policija je kaznila Harwina s 1.000 dolara zbog kršenja javnog zdravstvenog reda, ali je pod političkim pritiskom dao ostavku kasnije tokom dana.

“Ništa nije važnije od rada Vlade u borbi protiv korona virusa”, izjavio je Harwin, a prenijela je nacionalna televizija ABC.

“Neću dopustiti da moji postupci budu distrakcija od tog truda i izražavam duboko žaljenje zbog toga što je moje stambeno rješenje postalo problem tokom ovog vremena.”

Australcima je tokom Uskrsa zabranjeno napuštanje domova, osim ako za to nemaju važne razloge, poput nabavke hrane ili vježbanja.

Policija može napisati kaznu bilo kome ko se nađe izvan kuće bez valjanog razloga.

Izvor: Agencije