U Saudijskoj Arabiji uhapšene stotine vladinih zvaničnika

Sigurnosne snage 2017. uhapsile su nekoliko prinčeva te članova političke i poslovne elite (Reuters)

Stotine vladinih službenika, uključujući vojno i sigurnosno osoblje, privedene su u Saudijskoj Arabiji pod optužbom za primanje mita i zloupotrebu položaja.

Nacionalna komisija za borbu protiv korupcije u Saudijskoj Arabiji (Nazaha) saopćila je u nedjelju navečer da će istražioci podnijeti tužbe i protiv osoba koje su trenutno u pritvoru.

Sigurnosne snage 2017. uhapsile su nekoliko prinčeva te članova političke i poslovne elite u okviru reformi koje su predstavljene kao pokušaj borbe protiv korupcije.

Uhapšene osobe bile su zatvorene u luksuznom hotelu “Ritz-Carlton” u Rijadu, gdje su neke, navodno, fizički maltretirane.

Prema stručnjacima, prestolonasljednik Mohammed bin Salman koristio je čistke kako bi uklonio ljude koji su mu potencijalno bili politička prijetnja.

Kraljevski sud prošle godine saopćio je da je ta kampanja prekinuta nakon 15 mjeseci, ali su vlasti izjavile kako će nastaviti istraživati i “obične” vladine zaposlenike.

Uhapšeni prinčevi, sudije, zvaničnici…

Nacionalna komisija za borbu protiv korupcije u nedjelju navečer saopćila je da je uhapsila 298 osoba pod optužbama za primanje mita, zloupotrebu položaja kao i pronevjeru približno 101 miliona dolara.

Među uhapšenima je i osam službenika Ministarstva odbrane, osumnjičenih za primanje mita i pranje novca u vezi s državnim ugovorima od 2005. do 2015, te 29 službenika Ministarstva unutrašnjih poslova u istočnoj pokrajini.

Zbog primanja mita privedena su i dvojica sudija, zajedno s devet zvaničnika optuženih za korupciju na Univerzitetu Almaarefa u Rijadu.

Hapšenja su uslijedila nakon napada na članove kraljevske porodice i visoke zvaničnike ranije ovog mjeseca.

Prema izvještajima, riječ je o posljednjim naporima prestolonasljednika da konsolidira kontrolu nad svim glavnim polugama moći unutar Kraljevine.

Među uhapšenima su i dva princa: Ahmed bin Abdulaziz, mlađi brat saudijskog kralja, i bivši prestolonasljednik Mohammad bin Nayef.

Bin Salman sve manje popularan

Saudijske vlasti još nisu službeno komentirale hapšenja, a vjeruje se da su glasine o spremanju državnog udara protiv kralja Salmana glavni uzrok hapšenja.

Bin Salman, de facto vladar Kraljevine, sve je manje popularan i u krugu kraljevske porodice, koja mu zamjera što se na ovakav način pokušava održati na vlasti.

Povjerenje u vlast dodatno je poljuljalo ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Poslovna i politička elita zamjera i nedostatak odgovora na napade na naftna polja koje su izvršili pripadnici pobunjeničkog pokreta Husi.

U sukobima između Husa i saudijsko-emiratske koalicije u Jemenu dosad su poginuli deseci hiljada osoba.

Ujedinjeni narodi proglasili su situaciju u Jemenu jednom od najvećih humanitarnih kriza u historiji čovječanstva.

Izvor: Al Jazeera i agencije