Trump ne ide na proslavu Dana pobjede u Moskvi

Dan pobjede nad fašizmom najvažniji je praznik u Rusiji (EPA)
Dan pobjede nad fašizmom najvažniji je praznik u Rusiji (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump neće doći u Moskvu na proslavu Dana pobjede 9. maja, potvrdio je Kremlj, prenosi Fena.

Rusija je više puta pozvala Trumpa da posjeti Moskvu na 75. godišnjicu pobjede u Drugom svjetskom ratu, najbitniji ruski praznik.

Trump je prošle godine izjavio da cijeni poziv, ali da nije siguran hoće li doći jer praznik u Rusiji “pada u jeku političke sezone”.

“Diplomatskim kanalima dobili smo informaciju da američki predsjednik ne dolazi”, izjavio je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da ostaje nejasno ko će predstavljati SAD na proslavi Dana pobjede u Moskvi.

Članovi antihitlerovske koalicije

Peskov nije dao razlog Trumpovog odbijanja da prisustvuje ceremoniji.

U intervjuu za državnu novinsku agenciju TASS, čiji je dio objavljen danas, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da bi bilo “pogrešno” za svjetske čelnike da ne prisustvuju proslavi Dana pobjede u ovoj godini.

“Mislim da je, kad je riječ o bivšim članovima antihitlerovske koalicije, prava stvar prisustvovanje skupu i s političke i s moralne tačke gledišta. Nadamo se da ćemo ih vidjeti i bit će nam drago ako dođu. Ako ne, to je njihov izbor. Mislim da bi to bila greška za njih”, izjavio je Putin, prenosi AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi obilježena je 67. godišnjica pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Više hiljada vojnika, tenkova i oklopnih vozila, prodefiliralo je Trgom. Demonstraciju vojne moći Rusije pratile su poruke mira.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO