Ghani odbio talibanski zahtjev za oslobađanjem zatvorenika

Prema američko-talibanskom sporazumu trebalo bi se ubrzano raditi na oslobađanju ratnih i političkih zatvorenika (EPA)
Prema američko-talibanskom sporazumu trebalo bi se ubrzano raditi na oslobađanju ratnih i političkih zatvorenika (EPA)

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani odbio je talibanski zahtjev za oslobađanjem 5.000 zatvorenika kao preduvjet za njihove pregovore s afganistanskom vladom i civilnim vlastima, što je bilo uključeno u američko-talibanski sporazum potpisan dan ranije.

Njegove riječi stižu u trenutku kad se vide sve teškoće s kojima će se američki pregovarači susresti u nastojanju da usmjere afganistanske vlasti i talibane prema pregovorima, ocjenjuju zapadni diplomati, prenosi Hina.

“Afganistanska vlada nije preuzela obavezu da oslobodi 5.000 talibanskih zatvorenika”, kazao je Ghani novinarima u Kabulu dan nakon što je u Kataru potpisan sporazum o početku postupka koji bi trebao rezultirati političkim rješenjem koje bi završilo najduži američki vojni angažman.

Prema američko-talibanskom sporazumu trebalo bi se ubrzano raditi na oslobađanju ratnih i političkih zatvorenika kao mjeri izgradnje povjerenja uz koordinaciju i saglasnost obje strane u Afganistanu.

Prema tom sporazumu do 10. marta na slobodu bi trebalo biti pušteno do 5.000 zatvorenik talibana u zamjenu za do 1.000 Afganistanaca.

O tom pitanju Ghani je odgovorio: “Odluka nije na američkim vlastima, oni samo posreduju.”

Sporazum su u subotu potpisali američki specijalni izaslanik Zalmay Khalilzad i politički vođa talibana mula Abdul Gani Baradar, uz prisustvo američkog državnog sekretara Mikea Pompea.

Stav Irana

Nakon svečanosti Baradar se susreo s ministrima vanjskih poslova Norveške, Turske i Uzbekistana u Dohi kao i s diplomatima iz Rusije, Indonezije i susjednih zemalja, objavili su talibani što pokazuje da je grupa odlučna osigurati sebi međunarodni legitimitet.

“Zvaničnici koji su se susreli s mulom Baradarom predani su afganistanskoj obnovi i razvoju… američko-talibanski sporazum je historijski”, kazao je talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid.

Ghanijevi saradnici ocijenili su da bi namjera američkog predsjednika Donalda Trumpa da se susretne s talibanima mogla predstavljati izazov vladi u trenutku kad se počnu povlačiti američke vojne snage.

SAD planira smanjiti broj svojih vojnika u Afganistanu u idućih 135 dana sa 13.000 na 8.600, a potpuno se povući nakon 14 mjeseci.

Iran je poručio da SAD nije imao pravnih osnova za potpisivanje sporazuma

SAD nema pravnih osnova za potpis sporazuma s talibanima u Afganistanu, poručilo je u nedjelju iransko ministarstvo vanjskih poslova o dan ranije potpisanom sporazumu.

Iran pozdravlja svaku inicijativu koja će pomoći osiguravanju stabilnosti i mira u Afganistanu ali samo kroz pregovore u zemlji i uzimajući u obzir interese afganistanskih susjeda, napisalo je ministarstvo.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO