Sukobi vojske i talibana uprkos pomaku u pregovorima

Afganistanski, talibanski i američki izvori izjavili su da bi mirovni sporazum mogao biti potpisan ovoga mjeseca (EPA)

Snage afganistanske vlade i talibanski pobunjenici sukobljavali su se u posljednja 24 sata uprkos navodima američkih zvaničnika o postignutom pomaku u mirovnim pregovorima za okončanje 18-godišnjeg sukoba, javlja Reuters.

Dok pregovarači zaraćenih strana nastavljaju sa sastancima u Dohi, talibanske i afganistanske snage izvještavaju o sukobima na terenu.

Afganistansko ministarstvo odbrane potvrdilo je da je u zračnom udaru ubijen talibanski zapovjednik u sjevernoj pokrajini Balku.

“U rezultatu ciljanog zračnog udara afganistanskih zračnih snaga, Mawlavi Sardar Mohammad, ključni član talibanske vojne komisije ubijen je zajedno s još osmoricom”, navedeno je u saopćenju.

Talibani nisu potvrdili taj napad.

Njihov glasnogovornik Zabihullah Mujahid rekao je da su pobunjenici ubili šest afganistanskih vojnika, među kojima dvojicu oficira, u napadu na kontrolnu tačku u sjevernoj pokrajini Kunduz.

Mirovni sporazum

Afganistanski, talibanski i američki izvori izjavili su da bi mirovni sporazum mogao biti potpisan ovoga mjeseca, što bi omogućilo povlačenje dijela od 13.000 američkih vojnika i velikog broja drugog osoblja NATO-a koji su ostali u Afganistanu nakon američke intervencije u svrhu svrgavanja talibanskog režima 2001.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u četvrtak kako postoje “dobri izgledi” za postizanje sporazuma s talibanima o smanjenju broja američkih vojnika u Afganistanu.

Američki državni tajnik Mike Pompeo istog je dana rekao da se dogodio “prilično značajan napredak” u mirovnim pregovorima s talibanima posljednjih dana, a ministar odbrane Mark Esper kazao je novinarima da je dogovoreno “sedmodnevno smanjenje nasilja”.

Izvor: Agencije