Glavni savjetnik za vakcine sastat će se s Bidenom

Moncef Slaoui: Sve je planirano na odgovarajući način (EPA)

Glavni američki savjetnik za vakcine protiv korona virusa će se uskoro sastati s novoizabranim predsjednikom Joeom Bidenom i razgovarati o vakcini koja bi prvim Amerikancima trebala biti ponuđena krajem mjeseca.

Moncef Slaoui, glavni savjetnik operacije Warp Speed, rekao je da se još uvijek nije sastao s Bidenom, koji kritizira plan distribucije vakcina administracije odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa.

“Radujemo se tom sastanku, jer je, ustvari, sve uistinu planirano na odgovarajući način”, izjavio je Slaoui za CBS, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Biden je u petak kazao da njegov tim “nije vidio detaljan plan o distribuciji vakcine u razne države, ni kako ćemo vakcine izvaditi iz spremnika, ubrizgati ih u špricu i potom u ruku pacijenta”.

“To će biti vrlo zahtjevno i skupo. Čeka nas još puno posla”, kazao je Biden.

Vakcinacija neće biti obavezna

Također je izjavio da vakcinisanje protiv korona virusa neće biti obavezno te je izrazio nadu da će građani s vremenom razviti povjerenje u vakcine protiv COVID-19.

Slaoui pretpostavlja da je do konfuzije možda došlo jer se plan vlade oslanja na zdravstve ustanove saveznih države koje bi trebale distribuirati vakcinu.

“Postoje videomaterijali i tačna objašnjenja kako postupati. Namjeravamo osigurati sva popratna sredstva, uključujući šprice i igle”, rekao je Slaoui.

“Mislim da su planovi na stolu i uvjeren sam da će, jednom kada sve objasnimo u detalje, tranzicijskim tim uvidjeti da je sve pomno isplanirano”, dodao je.

Istakao je da nisu uočene nikakve ozbiljne nuspojave vakcine Pfizera i Moderne.

Isporuku prvih doza vakcine očekuje dan nakon odobrenja Agencije za hranu i lijekove (FDA). 

Izvor: Agencije