Biden bira kalifornijskog tužioca za novog ministra zdravstva

Odabir Xaviera Becerre pao je nakon pritisaka na Bidena da u izboru za čelne ljude unese više različitosti (Reuters)

Izabrani američki predsjednik Joe Biden namjerava postaviti kalifornijskog glavnog tužioca Xaviera Becerru za ministra zdravstva i tako mu dati ključnu ulogu u borbi s pandemijom korona virusa, potvrdila su u Reutersu dva izvora. 

Bivši kongresmen Becerra vodit će američko ministarstvo zdravstva koje se bori s ponovnim izbijanjem korona virusa, rekordnim brojem zaraženih i dnevnim brojem umrlih koji posljednjih dana prelazi brojku od dvije hiljade, te se priprema za procjepljivanje nacije. 

Odabir Becerre, 62-godišnjeg Latinoamerikanca, na čelo ministarstva zdravstva, pao je nakon pritisaka na Bidena da u svoj izbor za čelne ljude unese više različitosti, navela je Hina.

Do sada je u SAD-u od zaraze korona virusom umrlo više od 281 hiljada ljudi. Biden je prošloge sedmice imenovao najistaknutije članove svog zdravstvenog tima za borbu protiv pandemije, a puni sastav tima trebao bi biti poznat ove sedmice.

Biden popularniji nego što je Trump ikada bio

Podrška javnosti Bidenu porasla je za šest procentnih poena, na 55 posto, od izbora u poređenju sa onim prije izbora, dok je podrška javnosti predsjedniku Donaldu Trumpu pala za tri poena na 42 odsto, prema Gallupovoj anketi.

Bidenov trenutni rejting najviši je od februara 2019. godine, dva mjeseca prije nego što je proglasio kandidaturu za predsjednika, kada je iznosio 56 posto.

Trumpova popularnost zaostaje za najvišim rejtingom tokom njegovog mandata, 49 posto u aprilu, tokom početnih faza pandemije korona virusa.

Prema ovim podacima, prenosi Tanjug, Biden je popularniji nego što je Trump bio u bilo kojem trenutku otkako je počeo sa kandidaturom za predsjednika u junu 2015. godine.

Trump nikada nije prešao 50 posto ni u jednoj anketi uživo.

Izvor: Agencije