Biden pozvao Kongres da usvoji paket pomoći vrijedan 908 milijardi dolara

Biden je podržao zajednički napor Demokrata i Republikanaca u Senatu da se usvoji paket pomoći vrijedan 908 milijardi dolara (Arhiva)

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden pozvao je Kongres da što prije usvoji paket pomoći vrijedan 908 milijardi dolara kako bi se pomoglo milionima građana koji se nalaze u teškoj finansijskoj situaciji zbog pandemije korono virusa. 

 “Ako Kongres i predsjednik Trump ne budu reagovali do kraja decembra oko 12 miliona Amerikanaca ostat će bez naknade za nezaposlene koja im je prijeko potrebna. Situacija je takva da zahtjeva hitnu reakciju i nisam jedini koji to govori. Ako odmah ne reagujemo čeka nas sumorna budućnost. Amerikanci trebaju pomoć i trebaju je odmah”, rekao je Biden novinarima u Wilmingtonu, prenosi Hina.

Biden je podržao zajednički napor Demokrata i Republikanaca u Senatu da se usvoji paket pomoći vrijedan 908 milijardi dolara, te je najavio da će čim preuzme dužnost predsjednika (20. januara) tražiti od Kongresa da se odobri dodatni paket pomoći: “Kongres će u januaru ponovno morati regovati, riječ je o stotinama milijardi dolara”. 

Biden kritikovao Trumpov plan distribucije vakcine

Biden u izjavio da je njegov tranzicijski tim dobio od Trumpove administracije informacije o distribuciji cjepiva protiv koronavirusa, ali da nedostaje detaljan plan kako to učiniti, objavio je CNN, prenosi Hina. 

“Nismo vidjeli detaljan plan, kako ćemo vakcinu izvaditi iz spremnika, ubrizgati ga u špricu i potom u ruku pacijenta. To će biti vrlo zahtjevno i skupo. Čeka nas još puno posla”, kazao je Biden.

Takođe, Biden je kazao da vakcinisanje protiv korona virusa neće biti obavezno, te je izrazio nadu da će građani s vremenom razviti povjerenje u vakcine za COVID-19. 

Usporavanje ekonomskog oporavka

Podaci za novembar pokazuju da ekonomski oporavak usporava. U novembru je otvoreno 245.000 radnih mjesta, što je znatno manje od procjena koje su predviđale da će biti otvoreno oko 400.000 radnih mjesta. 

U proljeće, kada se veći dio SAD-a zbog  korona virusa našao u takozvanom “lockdownu”, 22 miliona Amerikanaca ostalo je bez posla. Uprkos značajnom oporavku američke ekonomije još uvijek nije dostignut nivo zaposlenosti prije pandemije, odnosno broj zaposlenih je za deset miliona manji negoli u februaru.

Izvor: Agencije