Senat sljedeće sedmice glasa o blokadi prodaje oružja Emiratima

Ujedinjeni Arapski Emirati od SAD-a, između ostalog, žele kupiti dronove i avione F-35 (EPA)

Čelnik demokrata u Komitetu za vanske odnose Senata SAD-a izjavio je da očekuje da zastupnici sljedeće sedmice glasaju o rezoluciji kojom bi se blokirala prodaja američkog oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima vrijedna 23 milijardi dolara, koju zagovara odlazeći predsjednik Donald Trump.

“Prikupljamo podršku za to i mislim da bi glasanje moglo biti sljedeće sedmice”, rekoa je senator Bob Menendez novinarima.

Menendez i još dva senatora, demookrata Chris Murphy i republikanac Rand Paul, najavili su 18. novembra da će predstaviti mjere kojima zahtijevaju zaustavljanje procesa prodaje dronova, aviona F-35 i drugog naoružanja Emiratima.

Menendez kaže da očekuje da još republikanskih zastupnika podrži rezoluciju.

Kako izbjeći Trumpov veto

Potrebno je da veći broj republikanaca, članova Trumpove partije, podrži rezoluciju, čime bi se prevagnuo i očekivani Trumpov veto, ali oni rijetko proturječe američkom predsjedniku.

Neki zastupnici tvrde da postoje pitanja na koja još nije odgovoreno.

Republikanski senator Marco Rubio kaže da ga brine kako bi prodaja oružja UAE-u utjecala na Izrael, ali i neke druge stvari o kojima nije javno raspravljano.

Prodaja naoružanja Emiratima poremetila bi odnose snaga na Bliskom istoku.

Mnogi zastupnici se, također, plaše da bi UAE kupljeno oružje mogao iskoristiti za napade u kojima stradaju civili u Jemenu, gdje Emirati, u koaliciji sa Saudijskom Arabijom, ratuju protiv pobunjenih Husa.

Izvor: Agencije