Ujedinjeno Kraljevstvo danas prestaje primjenjivati evropske propise

Primjena ugovora o slobodnoj trgovini, koji je plod teških pregovora, i dalje je privremena dok se čeka glasanje evropskih zastupnika.

Velika Britanija i dalje će biti najbolji prijatelj i saveznik EU-a, rekao je Boris Johnson. (EPA)

Dan uoči izlaska Velike Britanije iz jedinstvenog evropskog tržišta britanski premijer Boris Johnson i čelnici Evropske unije u srijedu su potpisali ugovor o odnosima nakon Brexita.

Dogovor na 1.246 stranica objavljen na Badnjak kako bi se spriječio ekonomski udar „no deala“, moći će stupiti na snagu u četvrtak u 23:00 sata po londonskom i po srednjoevropskom vremenu (u ponoć po briselskom), kada će završiti 47-godišnje članstvo Ujedinjenog Kraljevstva u Uniji.

„Ovo nije kraj“, nego „početak divne veze Ujedinjenog Kraljevstva i naših prijatelja i partnera iz Evropske unije“, rekao je Boris Johnson pošto je potpisao dokument i pred kamerama digao u zrak dva prsta.

Tekst su u srijedu dopodne potpisali predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i njen kolega u Evropskom vijeću (ustanova koja zastupa zemlje članice) Charles Michel, a zatim je avionom britanske vojske otpremljen preko La Manchea.

“Bio je to dug put. Sada je vrijeme da ostavimo Brexit iza nas. Gradimo našu budućnost u Evropi”, komentirala je na Twitteru čelnica evropske izvršne vlasti.

No, primjena ugovora o slobodnoj trgovini, koji je plod teških pregovora, i dalje je privremena dok se čeka glasanje evropskih zastupnika koje je prijeko potrebno za njegovu ratifikaciju a dogodit će se tek u prvom tromjesečju 2021.

Pristup tržištu bez carina i kvota

Britanski zastupnici su ga odobrili velikom većinom glasova (521 glas „za“ i 73 „protiv“), a zatim ga je u srijedu navečer prihvatio Dom lordova, tokom neuobičajeno kratke jednodnevne procedure.

Boris Johnson je rekao pred zastupnicima da će Velika Britanija i dalje biti “najbolji prijatelj i saveznik” EU-a pošto je bila “neuvjerena članica”.

Konzervativni čelnik je ujedno izrazio nadu da će ovaj ugovor omogućiti Britancima da se “bave drugim stvarima”, nakon četiri i po godine mučenja koje je uslijedilo nakon referenduma održanog u junu 2016. na kojem je s 51,9 posto glasova odlučeno da zemlja izlazi iz Unije.

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je službeno izašlo iz EU-a 31. januara 2020., u četvrtak će prestati primjenjivati evropske propise.

Napustit će jedinstveno tržište, carinsku uniju i program studentske razmjene Erasmus.

Ovim ugovorom zaključenim nakon više mjeseci napornih pregovora, EU nudi Velikoj Britaniji pristup svom tržištu sa 450 miliona potrošača bez carina i kvota, ali predviđa sankcije i kompenzacijske mjere za sprječavanje dumpinga ne budu li se poštovali njezini propisi o državnim subvencijama, okolišu, radnom pravu i porezima.

Izvor: Agencije + Al Jazeera i agencije