Novi soj korona virusa i u SAD-u i na Tajvanu

Prvi poznati slučaj zaraznijeg soja korona virusa otkrivenog u Velikoj Britaniji je pronađen i u američkoj saveznoj državi Colorado, te na Tajvanu.

Naučnici vjeruju da je novi soj zarazniji od ranije poznatih varijanti, no da bolest koju uzrokuje nema teže simptome (EPA)

Prvi poznati slučaj zaraznijeg soja korona virusa otkrivenog u Velikoj Britaniji u utorak je pronađen i u američkoj saveznoj državi Colorado, te na Tajvanu, prenosi u srijedu agencija Reuters.

Guverner Colorada Jared Polis objavio je da je njegova savezna država otkrila prvi slučaj soja B.1.1.7 koji je prvi put zabilježen u Velikoj Britaniji, prenosi Hina.

Naučnici vjeruju da je taj soj zarazniji od ranije poznatih varijanti, no da bolest koju uzrokuje nema teže simptome.

Novi soj

Soj je otkriven i u nekoliko evropskih država, kao i u Kanadi, Australiji, Indiji, Južnoj Koreji, Japanu i drugim zemljama.

Polis je rekao da je zaraženi pacijent muškarac u 20-im godinama koji nedavno nije putovao izvan zemlje, a trenutno se nalazi u okrugu Elbert, području u blizini grada Denvera.

U srijedu je prvi slučaj zaraze novim sojem imao i Tajvan. U azijskoj otočnoj državi B.1.1.7 je otkriven kod osobe koja se u nju vratila u nedjelju i čija je zaraza bila već ranije potvrđena.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO