Britanija od ponoći pod još strožijim mjerama

Od četvrtka će čak tri četvrtine stanovnika Engleske biti obuhvaćene najstrožijim restriktivnim mjerama četvrtog nivoa.

Ova nova inačica virusa sada se proširila i nastavlja se širiti većim dijelom Engleske, a broj novih slučajeva zaraze brzo se udvostručuje, upozorio je britanski ministar zdravstva (EPA)

Britanska vlada je izvijestila da će više dijelova Engleske uskoro biti pod najstrožijim restriktivnim mjerama da bi se suzbilo daljnje širenje pandemije korona virusa, s obzirom na to da se zemljom širi njegova vrlo zarazna inačica.

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da će se u Midlandsu, sjeveroistočnom dijelu zemlje, dijelovima sjeverozapadnog i jugozapadnog dijela zemlje od četvrtka u ponoć početi primjenjivati restriktivne mjere četvrtog nivoa, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ugostiteljski objekti i trgovine koje nisu nužne za egzistenciju već su zatvorene, a članovi različitih domaćinstava neće se smjeti međusobno miješati.

Više od 21.000 pacijenata u bolnicama

“Britanski NHS (zdravstvena služba) pod ogromnim je pritiskom – trenutno se u bolnicama s dijagnozom korona virusa nalazi više od 21.000 pacijenata,” rekao je britanskim zastupnicima.

“Nažalost, ova nova inačica virusa sada se proširila i nastavlja se širiti većim dijelom Engleske, a broj novih slučajeva zaraze brzo se udvostručuje. Stoga je restriktivne mjere četvrtog nivoa potrebno primijeniti na šire područje zemlje.”

Hancock je dodao da će od četvrtka čak tri četvrtine stanovnika Engleske biti obuhvaćene najstrožijim restriktivnim mjerama četvrtog nivoa.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO