Biden najavio da će ubrzati plan vakcinisanja

Biden je kritizirao dinamiku uvođenje vakcina predsjednika Donalda Trumpa i kazao da taj plan ‘uveliko zaostaje’.

Ako se nastavi takva brzina, trebat će godine, a ne mjeseci da bi vakcinisao američki narod, rekao je Biden (Arhiva)
Ako se nastavi takva brzina, trebat će godine, a ne mjeseci da bi vakcinisao američki narod, rekao je Biden (Arhiva)

Novoizabrani predsjednik Joe Biden upozorio je da će u SAD tokom sljedećih mjeseci vjerojatno porasti broja smrtnih slučajeva od COVID-a 19 te kazao da će njegova administracija ubrzati reakcije na krizu.

Biden je kritizirao dinamiku uvođenje vakcina predsjednika Donalda Trumpa i kazao da taj plan „daleko zaostaje”.

“Prije nekoliko sedmica, Trumpova administracija predložila je da će se 20 miliona Amerikanaca vakcinisati do kraja decembra. Preostalo je samo nekoliko dana, a do sada smo vakcinisali samo nekoliko miliona.”, kazao je Biden

Ako se nastavi takva brzina, trebat će godine, a ne mjeseci da bi vakcinisao američki narod, rekao je.

Slijediti preporuke

Argumentirajući da će sljedećih nekoliko sedmica i mjeseci nakon sezone godišnjih odmora biti nešto najgore što je zemlja vidjela, Biden je apelirao na ljude da slijede preporuke za usporavanje širenja virusa.

Biden je obećao kako će njegova administracija ubrzati postupak vakcinisanja i osigurati da se tokom prvih 100 dana nove uprave primi 100 miliona vakcina. Ipak, upozorio je da su ti napori ovisni o financiranju Kongresa.

Također je najavio da će njegova uprava upotrijebiti Zakon o odbrambenoj proizvodnji kako bi naložila privatnim industrijama da ubrzaju proizvodnju materijala potrebnih za vakcinu protiv COVID-a 19

Potpredsjednica Harris i ja razgovarali smo s dužnosnicima okruga, gradonačelnicima i guvernerima obje stranke kako bismo ubrzali distribuciju vakcina po cijeloj zemlji, rekao je Biden.

Radit ćemo na postavljanju mjesta vakcinisanja i slanju mobilnih jedinica u teško dostupne zajednice, dodao je.

Dvije doze maksimalno učinkovite

Kamala Harris i njezin suprug Doug Emhoff u utorak su primili prvu dozu vakcina protiv COVID-19.

Želim potaknuti sve da prime vakcinu, rekla je Harris (56). Doslovno se radi o spašavanju života. Vjerujem nauci, a naučnici su ti koji su stvorili i odobrili ovu vakcinu.

Vakcina, koju je stvorila tvrtka Moderna, primijenjeno je u Ujedinjenom medicinskom centru u Washingtonu. Potrebne su dvije doze kako bi bilo maksimalno učinkovito.

Ostali najviši javni dužnosnici, uključujući Bidena i trenutnog potpredsjednika Mikea Pencea, prethodno su dobili doze vakcine Pfizer / BioNTech, prvog koji je uveden u SAD-u.

Trump nije primio vakcinu

Trump, kojem je u oktobru dijagnosticiran COVID-19, još uvijek nije primio vakcinu protiv korona virusa.

Trenutno u SAD-u ima 19.448.626 potvrđenih slučajeva COVID-19, prema podacima prikupljenim sa Sveučilišta Johns Hopkins.

Broj slučajeva u SAD-u premašuje broj u bilo kojoj drugoj zemlji, a očekuje se da će se popeti nakon praznika. Najmanje 336.947 ljudi umrlo je u SAD-u od COVID-a 19.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO