Francuski ministar najavio provjeru 76 džamija

Ukoliko se utvrde veze s ekstremizmom, moglo biti doći do zatvaranja pojedinih džamija, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin
Ukoliko se utvrde veze s ekstremizmom, moglo biti doći do zatvaranja pojedinih džamija, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin

Francuska vlada će za borbu protiv vjerskog ekstremizma pokrenuti val mjera, “masivnih i bez presedana”, izjavio je u srijedu ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, dodajući da će jedan korak biti i provjera 76 džamija, objavio je Reuters, prenijela je Hina.

Darmanin je izjavio na Twitteru da bi rezultat tih istraga, ukoliko se utvrde veze s ekstremizmom, moglo biti i zatvaranje pojedinih džamija.

Vlada francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na nekoliko smrtonosnih napada posljednjih sedmica odgovorila je obećanjem da će poduzeti mjere protiv onoga što su neki javni dužnosnici nazvali “unutarnjim neprijateljem”.

Zabrana rada organizaciji za borbu protiv islamofobije

Vlada Francuske također je zabranila rad Kolektiva za borbu protiv islamofobije u toj zemlji (CCIF).

Ministar Darmanin saopćio je da je, po nalogu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, Vijeće ministara te zemlje usvojilo odluku o zatvaranju CCIF-a, nevladine organizacije koja je pratila i upozoravala na pritiske i diskriminaciju koju u Francuskoj trpe muslimani.

Darmanin je optužio CCIF da je godinama slovio za “islamističku organizaciju”, prenosi Anadolija.

Iz CCIF-a su 19. novembra saopćili da su dobili rješenje o pokretanju postupka zatvaranja, jer  je ministar unutrašnjih poslova podlegao pritiscima ekstremne desnice u Francuskoj.

U saopćenju se navodi da CCIF prekida sve aktivnosti u Francuskoj od 29. novembra, a da će veći dio aktivnosti preseliti u druge zemlje.

Poručili su da će iz Francuske iseliti i sjedište organizacije i da se neće osvrtati na poteze zvaničnog Pariza, koje su nazvali neosnovanim.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO