Trump potpisao paket pomoći vrijedan 900 milijardi dolara

Američki predsjednik tražio je da se pomoć od 600 dolara za većinu Amerikanaca poveća na 2.000 dolara za pojedince i 4.000 dolara za parove.

Potpisujem ovaj zakon kako bi se ponovno pokrenula pomoć za nezaposlene, zaustavile deložacije, rekao je američki predsjednik Donald Trump (EPA)

Pod pritiskom zastupnika u Kongresu, američki predsjednik Donald Trump potpisao je nedjelju navečer, nakon nekoliko dana odupiranja, paket pomoći privredi vrijedan 900 milijardi dolara, koji je u ponedjeljak prihvatio Kongres.

Trump je potpisao i prijedlog državnog budžeta, zahvaljujući čemu se izbjegla blokada javnih službi.

„Potpisujem ovaj zakon kako bi se ponovno pokrenula pomoć za nezaposlene, zaustavile deložacije, pružila pomoć zakupcima, omogućila dodatna sredstva za programe zajmova poduzetnicima, omogućilo zaposlenicima avio kompanija da se vrate na posao i dala dodatna sredstva za distribuciju cjepiva“, napisao je Trump u saopćenju.

Do preokreta je došlo nakon dana obilježenoga apelima svih političkih struja, u kojima se od njega tražilo da djeluje kako bi se izbjegla ekonomska i socijalna katastrofa, posebno za najranjivije, s obzirom na to da je odluka o isplati pomoći za milione nezaposlenih istekla u subotu u ponoć.

„Amerikancima je hitno potrebna pomoć“, napisao je na Twitteru utjecajni republikanski senator Mitt Romney.

„Predsjednik mora odmah potpisati plan pomoći koji je izglasao Kongres ili uložiti veto, prije nego što bude prekasno“, istakao je.

Trump tražio veću pomoć za Amerikance

Do nedjelje navečer Trump je odbijao potpisati prijedlog zakona tvrdeći da je potrebna revalorizacija iznosa pomoći za porodice u teškoćama, usprotivivši se tako zastupnicima vlastite republikanske stranke i izlažući riziku milione Amerikanaca.

Isplate pomoći za nezaposlene predviđene za dva savezna programa pokrenute u martu u sklopu prvoga plana ekonomske pomoći istekle su u subotu, ostavljajući tako u nesigurnoj situaciji najmanje 12 miliona Amerikanaca koji na nju imaju pravo, tvrdi skupina The Century Foundation.

Novim se planom do sredine marta produžuje pomoć za nezaposlene, omogućuju zajmovi za poduzeća, predviđaju milijarde dolara pomoći za manja i srednja poduzeća, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, zračni promet itd – produžuje moratorij na deložaciju onih koji ne mogu plaćati najamninu, suspendira zapljena nekretnina i predviđaju fondovi za distribuciju cjepiva protiv COVID-a 19, prenosi SEEbiz.

Bez Trumpova potpisa sve te mjere ne bi mogle stupiti na snagu.

Ta je pomoć ključna, s obzirom na to da je pokretanje ekonomije došlo do mrtve točke, zakočeno novim ograničenjima aktivnosti i kretanja zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Ona je, tvrdi Andrew Stettner iz The Century Foundation, “jedina slamka spasa koja će spriječiti pad miliona porodica u siromaštvo”.

Trump je odbijao potpisati paket pomoći tvrdeći da je plan pomoći vrijedan više od 900 milijardi dolara, koji su s velikom većinom prihvatila oba doma Kongresa i prihvatio njegov ministar privrde i finansija, “sramotan”, prenosi Hina.

Paket pomoći od 900 milijardi dolara uključuje jednokratne uplate od 600 dolara za većinu Amerikanaca, ali Trump smatra da tu cifru treba uvećati na 2.000 dolara za pojedince i 4.000 dolara za parove.

Izvor: Agencije