Nastavljeni protesti protiv Netanyahua pred nove opće izbore

Stotine Izraelaca protestiralo je u subotu navečer protiv premijera Benjamina Netanyahua sa zahtjevom da taj dugogodišnji lider podnese ostavku.

Protest je održan dan prije stupanja na snagu trećih restrikcija širom Izraela u nastojanju da se zaustavi naglo širenje zaraze korona virusa (EPA)

Stotine Izraelaca protestiralo je u subotu navečer protiv premijera Benjamina Netanyahua sa zahtjevom da taj dugogodišnji lider podnese ostavku nekoliko dana nakon što je zemlja gurnuta u nove opće izbore.

Demonstranti se okupljaju ispred Netanyahuove rezidencije već mjesecima, kritizirajući ga zbog lošeg odgovora na pandemiju korona virusa i tvrdeći da ne može da vodi zemlju pod optužbama za prevaru, zloupotrebu povjerenja i primanje mita u tri odvojena slučaja, dok on poriče da je bilo šta loše učinio.

Na protestima su nošeni transparenti sa natpisima “Idi” i “Nećemo prestati da protestiramo dok ne odeš iz naših života”, prenosi Beta.

I mada je sinoć demonstriralo manje ljudi zbog hladnog vremena, protesti su dobili novi zamah jer zemlja očito ide ka četvrtim izborima za dvije godine u kojima se Netanyahu suočava sa novim izazovima onih koji su napustili njegovu konzervativnu partiju Likud.

Novi referendum

Ti izbori će biti po svoj prilici još jedan referendum o Netanyahuu, izraelskom premijeru sa najdužim stažem u vrijeme kada njegovo suđenje ulazi u fazu iznošenja dokaza.

Sinoćnji protest održan je dan prije stupanja na snagu trećih restrikcija širom Izraela u nastojanju da se zaustavi naglo širenje zaraze korona virusa.

Kritičari kažu da Netanyahuova takozvana vanredna vlada, formirana u cilju da se bavi pandemijom, nije odgovorila kako valja i da zemlju uvodi u novu skupu izolaciju.

Netanyahu međutim ističe masovnu kampanju vakcinacije koja traje već sedmicu dana i po broju vakciniranih po glavi stanovnika je jedna od najvećih u svijetu, te on tvrdi da je kraj pandemije blizu.

Izvor: Agencije