U izraelskom pritvoru 26 palestinskih novinara

Izrael odlaže sudske procese kako bi onemogućio novinare u izvještavanju sa Bliskog istoka, tvrde iz Vijeća za podršku novinarima u Palestini.

Novinar je oborern na zemlju dok su izraelski vojnici hapsili Palestince tokom protesta (EPA)

Palestinsko vijeće za podršku novinarima saopćilo je da se izraelskom pritvoru trenutno nalazi 26 palestinskih novinara.

Nevladina organizacija zadužena za praćenje kršenja novinarskih prava na palestinskoj teritoriji pod izraelskom okupacijom saopćila je da su izraelske snage nedavno uhapsile novinara Leysa Ceara i izvršile pretres njegove kuće u Tulkerimu na sjeveru Zapadne obale.

U saopćenju se navodi da su u izraelskim zatvorima u ovom trenutku nalazi 26 uhapšenih novinara, prenosi Anadolija.

Kršenje međunarodnih normi

Predsjednik Vijeća Salih al-Misti osudio je napade koje izraelske snage vrše na novinare te dodao kako Izrael konstantno odlaže sudske procese kako bi onemogućio novinare u izvještavanju o istini na Bliskom istoku.

“Okupatorske snage krše sve međunarodne norma koje garantiraju pravo slobode mišljenja i govora. Uprkos toj činjenici, Izrael ustrajava u kršenju prava palestinskih novinara“, kazao je on.

Misri je pozvao međunarodne medijske organizacije da izvrše dodatni pritisak kako bi se okončali sistematski izraelski napadi na novinare iz Palestine.

Izvor: Agencije