Broj žrtava pokolja u Etiopiji narastao na 207

Oko 42 muškaraca koji su sudjelovali u napadu su ubijena, saopćila je regionalna vlada, dodajući da je pet lokalnih dužnosnika pritvoreno. 

Etiopija, druga najnaseljenija afrička država i regionalna sila, ima federalni sistem i 10 pokrajinskih vlada (EPA)

Broj ubijenih u pokolju na zapadu Etiopije koji se dogodio u srijedu narastao je na 207, objavili su u petak dužnosnici.

Amnesty International (AI) je u četvrtak javio o 103 ubijena civila iz zajednica naroda Amhara, Oromo i Shinasha, koja su vatrenim i hladnim oružjem napali pripadnici druge etničke skupine, prenosi Hina.

Ured okruga Bulen, u regiji Benishangul Gumuz, proslijedio je fotografiju zajedničke grobnice u kojoj su zakopani svi civili zajedno.

Ukupno 42 muškaraca koji su sudjelovali u napadu su ubijena, saopćila je regionalna vlada, dodajući da je pet lokalnih dužnosnika pritvoreno.

Pojačane napetosti između etničkih skupina

Napetosti između različitih etničkih skupina pojačane su dolaskom na vlast premijera Abiya Ahmeda 2018. godine.

Abiyeva Stranka prosperiteta, panetiopski pokret osnovan prije godinu dana, pod pritiskom je političkih stranaka koje djeluju po etničkom ključu i traže veće ovlasti za svoje pokrajine.

Dok Abiy nastoji zaustaviti politički i etnički  motivirano nasilje u više regija, etiopsko Nacionalna izborna komisija je u petak objavila da će u zemlji 5. juna 2021. godine biti održani parlamentarni izbori, koji su trebali biti održani u augustu, ali su zbog pandemije COVID-19 odgođeni.

Etiopija, druga najnaseljenija afrička država i regionalna sila, ima federalni sistem i 10 pokrajinskih vlada, od kojih mnoge imaju granične sporove ili se suočavaju s manjim nemirima.

Izvor: Agencije