Kina testira milione zbog sedam novih slučajeva

Žarište, koje je izbilo prethodnih dana u gradu Dalian, dostiglo je do brojke od 12 oboljelih.

U nekim naseljima Daliana, vlasti su zatvorile škole i zabranile javna okupljanja (EPA)

Lokalne vlasti u gradu Dalian, na sjeveroistoku Kine, testiraju milione stanovnika nakon što se pojavilo sedam novih slučajeva korona virusa u prethodna 24 sata, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Žarište, koje je izbilo prethodnih dana, dostiglo je do brojke od 12 oboljelih. U nekim naseljima Daliana, vlasti su zatvorile škole i zabranile javna okupljanja, a niko ne može izlaziti iz kuće, osim rijetkih zaposlenih koji rade u važnim službama.

Peking je također podigao stepen sigurnosti nakon što su se u četvrtak pojavila dva asimptomatska slučaja, a prije toga su bila i dva slučaja prošle nedelje.

Dalian je počeo masovno testiranje po naseljima i radnom mjestu osobe koja je asimptomatski slučaj – u pitanju je zaposleni koji je radio na održavanju frižidera.

Asimptomatski nisu u brojkama

Kina je u četvrtak imala 14 novih slučajeva zaraze korona virusom, objavile su u petak tamošnje zdravstvene vlasti, prenosi Hina.

Nacionalna komisija za zdravstvo je u svom dnevnom saopćenju objavila kako je sedam novih slučajeva uvezeno iz inozemstva, a svih sedam lokalnih zaraza su u sjeveroistočnoj provinciji Liaoning.

U četvrtak je otkriveno i 17 asimptomatskih slučajeva, no kineske vlasti ih ne uključuju na listu novozaraženih, piše agencija Reuters.

Od početka pandemije korona virusa u najmnogoljudnijoj državi na svijetu bilo je 86.000 slučajeva, s 4.634 umrlih.

Izvor: Agencije