Generalna skupština UN-a tokom 2020. godine u najviše navrata osudila Izrael

Generalna skupština UN-a je prošle sedmice donijela dvije rezolucije kojima je kritikovala Izrael, čime je ukupan broj rezolucija protiv izraelske države dostigao čak 17.

Jedna od rezolucija osuđuje Izrael zbog iskorištavanja prirodnih resursa Palestinaca na Zapadnoj obali i Sirijaca na Golanskoj visoravni (EPA)

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UNGS) je tokom 2020. godine u najviše navrata osudila Izrael, navodi se u izvještaju nevladine organizacije United Nations Watch, čije sjedište je u Ženevi i koja prati rad i aktivnosti UN-a, prenosi Anadolija.

Generalna skupština UN-a je prošle sedmice donijela dvije rezolucije kojima je kritikovala Izrael, čime je ukupan broj rezolucija protiv izraelske države dostigao čak 17, što je skoro tri puta više u odnosu na zemlje koje su pojedinačno imale šest rezolucija.

Proizraelski aktivisti često kritikuju UN zbog donošenja odluka protiv izraelske države, a jedna od rezolucija osuđuje Izrael zbog iskorištavanja prirodnih resursa Palestinaca na Zapadnoj obali i Sirijaca na Golanskoj visoravni.

Rezolucije nisu obavezujuće

U rezoluciji iz novembra izražava se “duboka zabrinutost da se Izrael nije povukao sa sirijskog dijela Golana, koji je pod okupacijom od 1967. godine” te podsjeća na “nezakonitost izgradnje izraelskog naselja i drugih aktivnosti na okupiranom sirijskom dijelu Golana od 1967. godine”.

U drugoj rezoluciji iz oktobra kaže se da je imperativ riješiti pitanje palestinskih izbjeglica te se pozivaju obje strane da se u okviru mirovnih pregovora bave i pitanjima imovine palestinskih izbjeglica.

Rezolucije Generalne skupštine UN-a nisu obavezujuće, ali imaju simboličan značaj.

Izvor: Agencije