Švedska ne mijenja strategiju borbe protiv COVID-a 19

Za razliku od mjera u Europi, Švedska je provodila drugačiju strategiju zasnovanu uglavnom na preporukama.

Švedska je jučer prvi put zatvorila granicu za Veliku Britaniju i Dansku. (EPA)

Švedska nije promijenila strategiju u borbi protiv korona virusa i pored pooštravanja mjera uslijed novog vala pandemije, izjavio je danas premijer ove države Stefan Lofven, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Premijer je u intervjuu televiziji SVT rekao da zemlja ima istu strategiju, a to je „što je moguće više ograničiti širenje infekcije“.

„Ali, jasno je da u zavisnosti od situacije možemo i to promijeniti“, dodao je on.

Za razliku od mjera koje su uvedene u Europi, Švedska je provodila drugačiju strategiju zasnovanu uglavnom na preporukama, bez ograničavanja i gotovo bez restriktivnih mjera.

Međutim, nakon povećanja broja zaraženih ove jeseni, Vlada je sredinom novembra uvela neke mjere kao što je ograničavanje broja osoba na osam koju mogu prisustvovati javnim događajima.

U Švedskoj, gdje 27. decembra počinje vakcinacija, do sada je umrlo 8.167 osoba.

Zatvaranje granica

Sa približno 800 umrlih na milion stanovnika, situacija u Švedskoj je bolja država koje su imale ograničenja, poput Italije, Velike Britanije ili Francuske, ali je četiri do deset puta lošije nego kod susjeda, u Danskoj, Norveškoj ili Finskoj.

Švedska je jučer prvi put zatvorila granicu za Veliku Britaniju i Dansku.

Više od devet mjeseci od pojave epidemije, Švedska će predstaviti privremeni zakon koji omogućava posebno zatvaranje prodavnica i restorana, nakon neefikasne prve verzije.

Lofven je najavio i formiranje odbora za eventualnu izmjenu Ustava kako bi se država suočila sa novim krizama pošto sada taj najviši zakon spriječava ograničavanje slobode kretanja u mirnodopsko vrijeme kao što je slučaj sa mjerama izolacije stanovnika.

Izvor: Agencije