Izraelski parlament odbio dogovor kojim bi se izbjegli izbori

Izraelski zastupnici su odbili prijedlog o državnom budžetu, povećavši tako izglede za raspuštanje parlamenta i za raspisivanje novih izbora.

Propala su tri pokušaja da se na izborima dobije jasan pobjednik između Benjamina Netanyahua i bivšeg vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Bennyja Gantza (EPA)

Izraelski zastupnici su u utorak rano ujutro odbili prijedlog o državnom budžetu, povećavši tako izglede za raspuštanje parlamenta i za raspisivanje novih izbora.

Tek što je počela kampanja vakcinacije protiv COVID-a 19, Izrael bi se mogao vratiti na birališta, četvrti put u nepune dvije godine, pošto su propala tri pokušaja da se na izborima dobije jasan pobjednik između Benjamina Netanyahua i bivšeg vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Bennyja Gantza, prenosi Hina.

Nakon njihova zadnjeg izbornog dvoboja u martu, dvojica su otezala sa sastavljanjem vlade “nacionalnog jedinstva i žurne potrebe”, ali su na kraju prekinuli najdužu političku krizu u historiji Izraela kako bi se uhvatili ukoštac sa zdravstvenom krizom.

Tada su se bili dogovorili da će se izmjenjivati na premijerskoj dužnosti i da će vlada donijeti dvogodišnji budžet (za 2020. i 2021.), ali je Netanyahuov Likud predložio da se glasa o dva različita budžeta, što je Gantzova stranka “Plavo-bijeli” odbila.

To nikad riješeno pitanje postalo je slaba tačka koalicijske vlade i, prema pisanju izraelskih medija, pokazatelj napetosti između Netanyahua i Gantza.

Krajnji rok za glasanje o budžetu je 23. decembar. Ako se dotad ne donese budžet Knesset će se automatski raspustiti i novi izbori će se raspisati za kraj marta 2021. godine.

Pokušavajući razriješiti krizu, stranka Bennyja Gantza predložila je malo prije ponoći da se održi novo glasanje kako bi se rok za donošenje budžeta za 2020. pomaknuo do 31. prosinca a onoga za 2021. do 5. januara.

No tokom glasovanja usred noći, u prvim minutama utorka, 49 zastupnika je glasalo protiv prijedloga a 47 je bilo ‘za’. Sada izraelski zastupnici trebaju do kraja dana postići novi dogovor ako ne žele nove izbore.

“Ne želimo izbore (…) ali ako nam ih nametnu, pobijedit ćemo”, rekao je Netanyahu.

Izvor: Agencije