FIFA podnijela krivičnu prijavu protiv Blattera

Blatter rizikuje istragu na lokalnom nivou, dok je već osumnjičen u dva krivična postupka.

FIFA sumnja na kriminalno upravljanje od bivšeg rukovodstva (EPA)

Svjetska nogometna federacija (FIFA) podnijela je krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika Josepha Seppa Blattera zbog finansija vezanih za Muzej nogometa u Cirihu.

FIFA je u utorak saopćila da sumnja na kriminalno upravljanje od bivšeg rukovodstva FIFA-e i kompanija radom na Muzeju u obnovljenoj i unajmljenoj zgradi u centru grada, prenosi Anadolija

Svjetski muzej nogometa otvoren je 2016. godine, nakon što je utrošeno 140 miliona dolara (oko 115 miliona eura) za obnovu poslovne zgrade iz 1970-ih godina, što je uključivalo i 34 stana za iznajmljivanje.

Muzej je trebao biti otvoren u maju 2015. godine, kada je Blatter pobijedio na petim predsjedničkim izborima, ali je to odgođeno sve dok nije napustio dužnost, pod pritiskom američkih i švicarskih istraga o malverzacijama međunarodnih nogometnih zvaničnika.

Već osumnjičen u dva krivična postupka

Blatter je FIFA-u obavezao ugovorom o najmu s vlasnikom zgrade, osiguravajućom kućom Swiss Life, koja zahtijeva plaćanje 360 ​​miliona dolara (oko 295 miliona eura) do 2045. godine po tržišnim cijenama, naveli su iz svjetske kuće nogometa.

Iz FIFA-e su kazali da je krivična prijava dostavljena lično kantonalnom tužilaštvu u Cirihu.

Blatter riskira istragu na lokalnom nivou, dok je već osumnjičen u dva krivična postupka, koja su otvorili savezni tužioci o tome kako je trošio FIFA-in novac kao predsjednik.

Izvor: Agencije