Obnovljeni Big Ben oglasit će se za Novu godinu i Brexit

Elizabetin toranj, završen 1859., usred je obnove koja je počela 2017. godine.

Glasovito zvono teško 13,7 tona u ponoć će otkucati 12 puta, kako bi obilježilo početak Nove godine (EPA)

Big Ben, kako popularno zovu veliko zvono u Elizabetinom tornju britanskog parlamenta, koji je trenutno u obnovi, oglasit će se povodom Nove godine, kada će obilježiti izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Dana 31. decembra navečer zvono će u ponoć otkucati uobičajenih 12 udaraca, ali i u 23:00 sata po londonskom vremenu (ponoć po srednjoevropskom), radi provjere mehanizma, kada se ujedno završava prelazno razdoblje nakon Brexita, koji se dogodio 31. januara, saopćile su službe parlamenta.

Velika Britanija je tokom tog razdoblja nastavila primjenjivati evropska pravila, dok je istovremeno pregovarala o svojim budućim trgovinskim vezama s EU-om, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Pregovori još nisu završeni, nekoliko dana prije predviđenog roka.

Provjera mehanizma

Elizabetin toranj, završen 1859. godine, usred je obnove, koja je počela 2017. godine, pa Britanci ne čuju zvonjavu Big Bena osim u rijetkim prilikama, kakva je zadnji put bila 11. novembra, kada je obilježio godišnjicu završetka Prvog svjetskog rata 1918. godine.

Uprkos upornim nastojanjima pristalica Brexita, Big Ben je 31. januara ostao šutjeti, kada je Velika Britanija napustila EU.

Parlamentarne službe su saopćile da će glasovito zvono teško 13,7 tona u ponoć otkucati 12 puta kako bi obilježilo početak Nove godine.

Zvono će, radi provjere mehanizma, zvoniti na mahove 29. i 30. decembra, zatim u planirano vrijeme 31. decembra, pa tako i u 23:00 sata, kada zemlja bude napuštala EU.

Ove godine je, zbog pandemije novog korona virusa, otkazan vatromet na obali Temze, u centru Londona, koji svake godine gleda oko 100.000 ljudi.

Nacionalna proslava Brexita predviđa se 2022. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO