Azerbejdžan daje 1,3 milijarde dolara za obnovu Nagorno-Karabaha

Sredstva će biti utrošena u izgradnju moderne infrastrukture u naseljima i obnovu historijskih i kulturnih spomenika.

Početkom novembra potpisano je primirje poslije obnovljenih sukoba između Azerbejdžana i Armenije (EPA)

Azerbejdžan namjerava uložiti 1,3 milijardi dolara u radove na obnovi teritorija u Nagorno-Karabahu koje su dospjele pod kontrolu Bakua, navodi se u nacrtu budžeta za 2021. godine.

“Planirano je da se 2,2 milijarde manata izdvoji za finansiranje oporavka u oslobođenim teritorijama”, navodi azerbejdžansko Ministarstvo finansija u nacrtu zakona, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Iz Ministarstva dodaju kako će sredstva biti utrošena u izgradnju moderne infrastrukture u naseljima i obnovu historijskih i kulturnih spomenika.

Početkom novembra potpisano je primirje poslije obnovljenih sukoba između Azerbejdžana i Armenije u oblasti Nagorno-Karabaha, prema kojem dvije strane zadržavaju pozicije koje su držale.

Tada je Baku dobio kontrolu nad nekoliko distrikta.

Izjava tri lidera

Prvog dana decembra objavljeno je kako je Azerbejdžan završio proces preuzimanja teritorije koju mu je Armenija prepustila u skladu s mirovnim sporazumom kojim je posredovala Rusija i kojim su okončani šestosedmični sukobi.

Regija Lačin, koja se nalazi između Nagorno-Karabaha i Armenije, posljednja je od tri oblasti na obodu Nagorno-Karabaha koji su armenske snage predale.

Lideri tri države, Vladimir Putin (Rusija), Ilham Alijev (Azerbejdžan) i Nikol Pašinijan (Armenija), potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Izvor: Agencije