Za tri mjeseca u Afganistanu ubijeno 500 civila

U novom bombaškom napadu u Kabulu poginulo je najmanje devet osoba.

Eksplozija se dogodila u jeku jutarnje gužve u centru Kabula (Reuters)
Eksplozija se dogodila u jeku jutarnje gužve u centru Kabula (Reuters)

Najmanje devet osoba je ubijeno, a 15 je ranjeno u bombaškom napadu koji se jutros dogodio u glavnom gradu Afganistana Kabulu.

Eksplozija se dogodila u jeku jutarnje gužve u centru Kabula, a iz Ministarstva zdravstva Afganistana smatraju da je riječ o razornoj eksploziji magnetske bombe, prenosi Anadolija

Neimenovani policijski izvor za Anadoliju je kazao da je meta napada bio konvoj parlamentarnog zastupnika Khana Mohammeda koji je lakše ranjen.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, a afganistanske vlasti za eksploziju optužuju talibanski pokret.

Brojni napadi talibana

U posljednja tri mjeseca u napadima za koje lokalni zvaničnici tvrde da su ih izveli talibani, u Afganistanu je poginulo 500 civila.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tariq Arian naveo je kako su talibani u posljednja tri mjeseca izveli brojne napade širom zemlje.

Prema njegovim riječima, u napadima je poginulo 500 civila, a više od 1.050 je ranjeno.

Navodi kako je ubijanje civila ratni zločin.

Talibani nisu uputili saopćenje u vezi s ovim tvrdnjama.

Izvor: Agencije

Povezane

Evropska unija je oštro osudila nezakonite napade na novinare, političare i aktiviste u Afganistanu. U zajedničkoj izjavi država članica Unije navodi se –  da odgovornim smatraju talibane. Priopćenje je uslijedilo nakon upozorenja UN o rastu stope ciljanih ubojstava koje izvode nepoznati napadači diljem zemlje.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO