Guardian: Novinari Al Jazeere meta špijuniranja

Kanadski istraživači tvrde da da su hakirani telefoni 36 novinara Al Jazeere, te da iza napada vjerovatno stoje Saudijska Arabija i UAE.

Novinari koji su navodno hakirani su dobro poznati istraživači Al Jazeerine mreže (Arhiva)

Špijunski softver privatne izraelske obavještajne kompanije korišten je za hakiranje mobilnih telefona desetaka novinara Al Jazeere, u cyber napadu bez presedana koji su najvjerovatnije naručili Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, tvrde vodeći istraživači, piše britanski list Guardian.

U izvještaju, istraživači Citizen Laba Univerziteta u Torontu tvrde da su otkrili špijunažu usmjerenu protiv jedne od vodećih svjetskih medijskih organizacija, koja je iz Katara, i koja je dugo na meti autokratskih režima s Bliskog istoka.

Izvještaj dovodi u pitanje ranjivost Appleovog iPhonea, čiji su modeli koji koriste operativni sistem stariji od iOS 14, prema nalazima iz izvještaja, ranjivi na hakiranje. Istraživači tvrde da maliciozni kod koji koriste klijenti izraelske NSO grupe, svaki takav telefon čini pogodnim za hakiranje.

NSO tvrdi da ne zna ništa

Grupa NSO, čiji je špijunski softver navodno korišten u kampanjama Saudijske Arabije i UAE-e, tvrdi da se od upotrebljava samo za otkrivanje terorista i kriminalaca, piše dalje Guardian.

U izjavi za britanski list, NSO tvrdi da ne zna ništa o ovoj temi.

Novinari koji su navodno hakirani su dobro poznati istraživači Al Jazeerine mreže.

Al Jazeera je na svom kanalu na arapskom jeziku u nedjelju objavila vijest o navodnom hakiranju, tvrdeći da je 36 telefona kompromitirano, dodaje Guardian.

 

 

Izvor: Al Jazeera