Guardian: Novinari Al Jazeere meta špijuniranja

Kanadski istraživači tvrde da da su hakirani telefoni 36 novinara Al Jazeere, te da iza napada vjerovatno stoje Saudijska Arabija i UAE.

Novinari koji su navodno hakirani su dobro poznati istraživači Al Jazeerine mreže (Arhiva)
Novinari koji su navodno hakirani su dobro poznati istraživači Al Jazeerine mreže (Arhiva)

Špijunski softver privatne izraelske obavještajne kompanije korišten je za hakiranje mobilnih telefona desetaka novinara Al Jazeere, u cyber napadu bez presedana koji su najvjerovatnije naručili Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, tvrde vodeći istraživači, piše britanski list Guardian.

U izvještaju, istraživači Citizen Laba Univerziteta u Torontu tvrde da su otkrili špijunažu usmjerenu protiv jedne od vodećih svjetskih medijskih organizacija, koja je iz Katara, i koja je dugo na meti autokratskih režima s Bliskog istoka.

Izvještaj dovodi u pitanje ranjivost Appleovog iPhonea, čiji su modeli koji koriste operativni sistem stariji od iOS 14, prema nalazima iz izvještaja, ranjivi na hakiranje. Istraživači tvrde da maliciozni kod koji koriste klijenti izraelske NSO grupe, svaki takav telefon čini pogodnim za hakiranje.

NSO tvrdi da ne zna ništa

Grupa NSO, čiji je špijunski softver navodno korišten u kampanjama Saudijske Arabije i UAE-e, tvrdi da se od upotrebljava samo za otkrivanje terorista i kriminalaca, piše dalje Guardian.

U izjavi za britanski list, NSO tvrdi da ne zna ništa o ovoj temi.

Novinari koji su navodno hakirani su dobro poznati istraživači Al Jazeerine mreže.

Al Jazeera je na svom kanalu na arapskom jeziku u nedjelju objavila vijest o navodnom hakiranju, tvrdeći da je 36 telefona kompromitirano, dodaje Guardian.

 

 

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Kuvajtski emir poručio je kako je zadovoljan napretkom postignutim u pregovorima usmjerenim na rješavanje zaljevske krize. Saudijski ministar vanjskih poslova se nada kako bi se uskoro mogao postići dogovor. Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat uveli su kopnenu, morsku i zračnu blokadu Katara u junu 2017. godine.

Američki mediji izvještavaju da je Saudijska Arabija blizu ponovnog otvaranja svog zračnog prostora i kopnenih granica s Katarom. Ta zaljevska država je od juna 2017. pod kopnenom, morskom i zračnom blokadom, koju su joj nametnule Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat. Ako dođe do normaliziranja odnosa Saudijske Arabije i Katara, to bi moglo […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO