WHO: Manji broj oboljelih u sedam dana, ali je smrtnost u porastu

Žena s maskom za lice hoda ulicom u Sarajevu (EPA)

Broj oboljelih od COVID-a 19 u svijetu u posljednjih sedam dana dostigao je skoro četiri miliona, ali je nešto manji nego broj novozaraženih evidentiran tokom prethodne sedmice, saopšteno je iz Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prema podacima WHO-a, u posljednjih sedam dana, u periodu od 23. do 29. novembra, potvrđeno je oko 3.935 miliona novoinficiranih i 69.916 smrtnih ishoda među COVID pacijentima, prenosi Tanjug pozivajući se na TASS.

U prethodnih sedam dana evidentiran je 4.060.891 slučaj COVID-19 i 67.221 smrtni slučaj.

Uprkos nešto manjem broju novozaraženih u poslednjih sedam dana, WHO upozorava da je stopa zaraza i dalje veoma visoka, kao i da je smrtnost u porastu.

Također, neke zemlje, poput Sjedinjenih Američkih Država, bilježe najvišu stopu zaraženih od početka pandmije.

Broj mrtvih u SAD-u kakav se na pamti od aprila

Sjedinjene Američe Države, koje se sedmicama bore s eksplozijom pandemije COVID-19, u utorak su potvrdile više od 2.500 umrlih u 24 sata, što je najveći broj žrtava korona virusa u jednom danu od kraja aprila, prema podacima Univerziteta bolnice Johns Hopkins.

U istom vremenskom razmaku SAD je potvrdio više od 180.000 novooboljelih od COVID-a 19, također prema podacima te bolnice. 

U utorak je potvrđeno 2.562 umrlih, a tako visok broj žrtava u SAD-u se dogodio krajem aprila, u jeku prvog vala epidemije. 

Broj hospitaliziranih dosegnuo je 99.000 u utorak što je rekord od početka pandemije, prema podacima koje objavljuje Covid Tracking Project, prenijela je Hina pozivajući se na AFP.

Stanje je naročito zabrinjavajuće u nekoliko država srednjeg zapada kao što su Indiana i Južna Dakota. 

Nakon Dana zahvalnosti (Thanksgiving) stručnjaci su izrazili zabrinutost da će broj oboljelih dodatno buknuti jer su milioni Amerikanca putovali diljem zemlje kako bi se našli na porodičnim okupljanima za taj nacionalni blagdan, odnosno da će “eksplozija slijediti eksploziju” kako je rekao ugledni američki epidemiolog Anthony Fauci.

Broj novozaraženih ostaje približno na jednakom nivou – vrlo visokom – kao i proteklih sedmica. 

Više od 2000 mrtvih u jednom danu događalo se redovito u proljeće, a u protekle dvije sedmice to se dogodilo nekoliko puta.

SAD je najteže pogođena država pandemijom u apsolutnim brojkama, s više od 13,7 miliona zaraženih i 270.645 umrlih.

I u Njemačkoj najveći dnevni broj smrtnih slučajeva 

U Njemačkoj je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze korona virusom preminulo 487 osoba, što je također najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu od početka pandemije, prenosi agencija Anadolija.

Prema podacima Instituta Robert Koch, u posljednja 24 sata u Njemačkoj je zabilježeno 17.270 novozaraženih, čime je ukupan broj zaraženih u toj zemlji dostigao 1.084.743.

U posljednja 24 sata od posljedica zaraze korona virusom umrlo je 487 ljudi, čime je ukupni broj smrtnih slučajeva povećan na 17.123.

Ovo je od početka pandemije najveći broj smrtnih slučajeva izazvanih pandemijom korona virusa, a prethodno je rekordan dnevni broj preminulih zabilježen 27. novembra, kada su umrle 426 osobe.

U Njemačkoj se dosad od COVID-19 oporavilo oko 779.500 osoba.

Ograničenja koja su se primjenjivala od početka novembra prošle sedmice su produžena do 20. decembra.

Shodno tome, kina i koncertne dvorane su zatvorene, teretane, bazeni, prostori za zabavu, saloni za masažu i kozmetički saloni također ne pružaju usluge.

Restorani, barovi i pabovi su zatvoreni, dok restorani mogu raditi samo uz dostavu. Univerziteti izvode nastavu na daljinu, a škole i vrtići su otvoreni.

Maksimalno dva domaćinstva mogu se okupljati, ali broj okupljenih ne može prelaziti pet osoba, dok su djeca mlađa od 14 godina izuzeta iz ovog ograničenja. Trgovine mogu primati po jednog kupca na deset kvadratnih metara.

 Izvor: Agencije