Bidenova pobjeda prilika za novo transatlantsko partnerstvo

Josep Borrell i Ursula von der Leyen: Da se novo transatlantsko partnerstvo gradi u četiri područja (EPA)

Pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, samopouzdanija i sposobnija Evropska unija te nova geopolitička i ekonomska stvarnost predstavljaju jedinstvenu priliku za novo transatlantsko partnerstvo, izjavio je u srijedu visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu poliitku Josep Borrell.

“Našim konkretnim prijedlozima za saradnju s budućom Bidenom administracijom šaljemo snažnu poruku našim američkim prijateljima i saveznicima. Gledajmo prema naprijed, ne nazad. Oživimo naše odnose, izgradimo partnerstvo koje donosi prosperitet, stabilnost, mir i sigurnost za građane na našim kontinentima i diljem svijeta”, rekao je on predstavljajući dokument pod nazivom “Nova transatlantska agenda za globalnu promjenu”, koji je Evropska komisija u srijedu usvojila.

Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen izjavila je kako “poduzimamo inicijativu za dizajniranje nove transatlantske agende, koja će odgovarati današnjem globalnom krajoliku”, prenosi Hina.

Carine na aluminij i čelik

“Transatlantski savez zasniva se na zajedničkim vrijednostima i historiji, ali također i na interesima: izgradnja jačeg, mirnijeg i prosperitetnijeg svijeta. Kad je transatlantsko partnerstvo jako, EU i SAD su jači. Vrijeme je da se ponovo povežemo novom agendom za transatlantsku i globalnu saradnju današnjeg svijeta”, dodala je ona.

Komisija predlaže da se novo transatlantsko partnerstvo gradi u četiri područja: saradnji u području zdravstva, borbi protiv pandemije korona virusa i ekonomskim i socijalnim odgovorima na tu pandemiju; zaštiti klime i očuvanju i bioraznolikosti; saradnji na području tehnologije, trgovine i zajedničkih standarda;  jačanju mira, demokratije i prosperiteta u svijetu.

Borrell je rekao da EU želi pregovorima s novom američkom administracijom riješiti sporna pitanja u međusobnoj trgovini, poput američkih carina na evropski alumunij i čelik.

Već su uspostavljeni neformalni kontakti s Bidenovim timom, a formalni će uslijediti nakon što novi predsjednik preuzme dužnost, rekao je Borrell.

Izvor: Agencije