Parlament Irana usvojio zakon o suspendiranju inspekcija UN-a

Fabrika je počela s radom 2018. godine i u planu je bila proizvodnja naprednijih centrifuga (EPA)

Iranski Parlament odobrio je u utorak nacrt zakona kojim bi se obustavila inspekcija Ujedinjenih naroda nuklearnih postrojenja u zemlji i zahtijevalo da vlada pojača obogaćivanje uranija ako evropski potpisnici nuklearnog sporazuma iz 2015. godine ne ukinu sankcije naftnom i bankarskom sektoru.

Usvajanje zakona, za koji je potrebno i odobrenje Vijeća čuvara revolucije, pokazalo je prkos nakon ubistva istaknutog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha prošle sedmice.

Iranski vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Khamenei, ima konačnu riječ o nuklearnoj politici, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Obogaćivanje uranija na 20 posto

Konačan broj glasova nije objavljen odmah, ali je, kako je prenosi zvanična novinska agencija IRNA, za to da se o zakonu raspravlja ranije glasao 251 zastupnik u tijelu koje ima 290 mjesta, nakon čega su mnogi počeli skandirati “Smrt Americi!” i “Smrt Izraelu!”

Nacrtom zakona evropskim zemljama je dato 30 dana da ublaže sankcije u ključnom iranskom naftnom i gasnom sektoru i vrate mu pristup međunarodnom bankarskom sistemu.

Nacrtom zakona vlasti bi pojačale obogaćivanje uranija na 20 procenata, što je ispod praga potrebnog za nuklearno oružje, ali više od praga potrebnog za civilnu primjenu, a bile bi naručene i nove centrifuge u nuklearnim objektima u Natanzu i podzemnoj lokaciji Fordow.

Izvor: Agencije