Biden razgovarao s Guterresom o pandemiji i klimatskim promjenama

Biden je najavio da će poništiti Trumpovu odluku o ukidanju finansiranja Svjetske zdravstvene organizacije (EPA)

Izabrani američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s glavnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom o “strateškom partnerstvu” u borbi protiv pandemije COVID-19 i klimatskih promjena – dva pitanja u kojima je Donald Trump odbacio multilateralni pristup, objavio je Bidenov tim.

Još uvijek aktualni američki predsjednik klimatske je promjene proglasio “prevarom”.

Godine 2017. povukao je SAD iz globalnog sporazuma za borbu protiv globalnog zagrijavanja planeta – što je formalno dovršeno početkom novembra ove godine – dok se Biden obvezao da će po stupanju na dužnost vratiti Sjedinjene Američke Države u taj globalni klimatski pakt dogovoren u Parizu 2015, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Najava poništenja Trumpovih odluka

Trump je također ukinuo američko finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i povukao zemlju iz članstva te organizacije što bi trebalo biti formalizirano u junu sljedeće godine. Američki predsjednik optužio je WHO da je “igračka u rukama Pekinga”.

Biden je najavio da će i tu Trumpovu odluku poništiti.

Guterres i Biden također su razgovarali o “odgovoru na humanitarne krize, jačanju održivog razvoja, održavanju mira i rješavanju sigurnosnih kriza, kao i o promovisanju demokratije i ljudskih prava”, dodaje se u saopćenju Bidenovog tima.

Izvor: Agencije