Libija: Ekshumirani posmrtni ostataci iz masovnih grobnica

Libijski timovi nastavljaju pretraživati teren na širem području kako bi pronašli nove grobnice (EPA)
Libijski timovi nastavljaju pretraživati teren na širem području kako bi pronašli nove grobnice (EPA)

Libijska Vlada nastavlja otkrivati posmrtne ostatke iz masovnih grobnica u gradu Tarhuna, 90 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Tripolija, koje su za sobom ostavile nelegitimne snage koje predvodi odmetnuti penzionirani general Khalifa Haftar.

Timovi Generalne uprave za istraživanje i identifikaciju nestalih osoba ekshumirali su dodatnih 17 posmrtnih ostataka iz pet masovnih grobnica otkrivenih u posljednja tri dana u poljoprivrednom okrugu Rabit u Tarhuni.

Do sada su pronađeni posmrtni ostaci 112 osoba u više od 20 masovnih grobnica u Tarhuni od kako su je u junu ponovo zauzele libijske Vladine snage, koje su priznale Ujedinjeni narodi.

Libijski timovi nastavljaju pretraživati teren na širem području kako bi pronašli nove grobnice, prenosi Anadolija.

Prošle sedmice je u pet masovnih grobnica pronađeno 14 tijela, dok su još dva tijela ekshumirana na dvije odvojene lokacije u nedjelju, rekao je Lutfi Tewfik Misrati, šef ureda koji istražuje nestale ljude u zemlji.

Stotine tijela u 11 grobnica

U subotu je ministar unutrašnjih poslova Fathi Bashagha pozvao na nacionalnu i međunarodnu istragu Haftarovih zločina.

Vojska međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva oslobodila je Tarhuni 5. juna od Haftarovih snaga, a u narednih sedam dana otkriveno je najmanje 11 masovnih grobnica.

Već 16. juna Vlada je pronašla 226 tijela u masovnim grobnicama u Tarhuni i južno od Tripolija.

Nakon oslobođanja Tarhune, koja je 14 mjeseci služila Haftarovim snagama kao centar za opskrbu i planiranje napada na Tripoli, libijske vlasti su saopćile kako je u gradu i njegovoj okolini pronađeno najmanje 14 masovnih grobnica.

Međunarodni krivični sud (ICC) je 22. juna saopćio kako je tužilaštvo dobilo pouzdane informacije o masovnim grobnicama.

Pripadnici policije Kaniyat, koja podržava Haftara, terete se za vansudska pogubljenja neistomišljenika i civilnog stanovništva za vrijeme kontrole nad Tarhunom.

Izvor: Agencije


Povezane

Amerika je pozvala na primirje u Libiji pod pokroviteljstvom UN-a. Izrazili su suzdržanost prema prijedlogu za primirje koji je iznio Egipat, inače saveznik Washingtona. Istovremeno iz UN-a kažu da su zaprepašteni otkrićem masovnih grobnica u Tarhuni i drugim područjima, koja su nedavno oduzeta od snaga ratnog generala Khalife Haftara. Međunarodno priznata libijska vlada kaže da […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO