Lukašenko otvorio nuklearku u blizini litvanske prijestolnice

Ovo je historijski trenutak, zemlja će postati nuklearna sila, rekao je Aleksandar Lukašenko (EPA)
Ovo je historijski trenutak, zemlja će postati nuklearna sila, rekao je Aleksandar Lukašenko (EPA)

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko otvorio je u subotu nuklearnu elektranu, kojoj su se usprotivile neke susjedne zemlje, zbog zabrinutosti oko sigurnosti.

Nuklearnoj elektrani, koju je izgradila ruska državna kompanija Rosatom, a finansirala Moskva sa zajmom od 10 milijardi dolara, u blizini grada Astraveca, u zapadnoj regiji Hrodno, energično se suprotstavila Litvanija, čiji je glavni grad Vilnjus udaljen samo 50 kilometara od nje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Ovo je historijski trenutak. Zemlja će postati nuklearna sila”, rekao je Lukašenko u komentarima emitiranim na državnoj televiziji.

‘Opasnost za Bjelorusiju i Evropu’

“Nuklearna elektrana u Astravcu je novi korak u budućnost, ka osiguravanju energetske sigurnosti države”, istakao je on.

Bjeloruski opozicionar Andrej Sanikov, koji je bio zatvoren nakon izborne utrke protiv Lukašenka 2010. godine, napisao je na Twitteru da je nuklearna elektrana geopolitičko oružje za Lukašenka i Kremlj protiv Evropske unije i radioaktivna opasnost za Bjelorusiju i Evropu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO